Vietnam pencabar utama takraw Sukan Sea-31

Vietnam pencabar utama takraw Sukan Sea-31

Penganjur Sukan Sea ke-31, Vietnam dijangka menjadi pencabar utama bagi kategori lelaki dan wanita dalam acara sepak takraw pada temasya sukan itu.

Menurut Presiden Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM), Datuk Seri Ahmad Ismail, skuad lelaki negara itu sedang menunjukkan peningkatan untuk menjadi pencabar utama kepada Thailand, Malaysia dan Indonesia manakala skuad wanita pula sudah menjadi pencabar pingat bersama Thailand dan Malaysia.

“Difahamkan lebih kurang lapan acara dicadangkan untuk dianjurkan di Hanoi tahun depan.

“Acara seperti regu berpasukan, regu, team double, double, team quadrant, quadrant, hoop dan acara campuran bakal dipertandingkan, tetapi belum ada pengesahan manakala chinlone juga dirayu untuk dimasukkan.

“Pada Sukan Sea lalu, pasukan wanita kita mampu memberi saingan sengit kepada Vietnam sebelum tewas kerana kesilapan sendiri. Tetapi kita tidak boleh memandang rendah pasukan lelaki mereka yang sedang menunjukkan peningkatan, lebih-lebih lagi menjadi tuan rumah.

“Difahamkan pada waktu Covid-19 pun mereka berlatih siang dan malam,” katanya seperti dilaporkan Bernama.

Mengulas mengenai persediaan ke Sukan Sea 2021 dan Sukan Asia 2022 di China, beliau berkata pihaknya akan menentukan sasaran dan perancangan lebih rapi selepas menganalisis tahap kekuatan dan kelemahan skuad negara berbanding lawan.

“Kita memerlukan sekurang-kurangnya satu kejohanan antarabangsa untuk menilai kerana kejohanan dan latihan tertangguh akibat pandemik Covid-19.

“Berdasarkan kejohanan, pengarah teknikal kita (Abdul Talib Ahmad) dan barisan jurulatih akan bertanggungjawab merangka strategi dan memperbaiki kelemahan yang dikenal pasti,” katanya.

Katanya lagi, buat pertama kali, PSM bakal menubuhkan skuad B (pelapis) wanita pada Januari 2021 dalam usaha meningkatkan prestasi pemain menerusi persaingan sihat apabila adanya lebih banyak kumpulan pemain.

Pada Sukan Sea 2019 di Filipina, Malaysia membawa pulang dua perak menerusi acara regu lelaki dan regu berpasukan lelaki serta gangsa melalui regu wanita daripada enam acara dipertandingkan, manakala edisi 2017 di Kuala Lumpur, Malaysia meraih dua emas, tiga perak dan enam gangsa daripada 12 acara.