Suami isteri ingin beli kucing, tapi terima anak harimau

Suami isteri ingin beli kucing, tapi terima anak harimau

[Dunia] PASANGAN suami isteri terkejut apabila menerima anak harimau selepas membuat pembelian haiwan menerusi dalam talian.

Pasangan tersebut pada mulanya membuat tempahan untuk membeli kucing namun apabila pesanan diterima, anak harimau pula yang tiba.

Menerusi laporan New York Post yang memetik France Blue, pasangan dari Le Havre, Paris itu membeli kucing liar baka Afrika (Savannah Cat).

Menurut laporan itu, mereka berhasrat membeli kucing liar itu selepas melihat iklan dalam talian, dua tahun lalu.

Mereka juga membelanjakan 7,000 Euro (RM34,276) untuk membeli haiwan berkenaan dan mahu memeliharanya dengan cara yang sah.

Namun, mereka mengesyaki ada yang tidak kena selepas menerima haiwan berkenaan sebelum mendapati ia rupanya anak harimau Sumatera.

Menurut Tabung Hidupan Liar Sedunia, Harimau Sumatera adalah spesies dilindungi yang diancam kepupusan.

Dianggarkan, hanya kurang daripada 400 ekor haiwan itu di seluruh dunia.

“Di Indonesia, siapa saja yang memburu dan menangkap harimau akan dikenakan hukuman penjara dan denda yang tinggi.

“Namun, masih banyak pihak yang menjual anggota badan haiwan itu (termasuk kulit) di pasaran gelap di Sumatera dan di negara lain di Asia,” kata wakil Tabung Hidupan Liar Sedunia.

Dalam pada itu, pihak berkuasa Perancis sudah menangkap sembilan individu yang dikesan melakukan operasi pemerdagangan harimau berkenaan.

Setakat ini, tidak dapat dipastikan dari mana asalnya haiwan itu.

Bagaimanapun, pihak berkuasa percaya anak harimau itu sebelum ini pernah digunakan untuk penggambaran sebuah video lagu rap.

Anak harimau itu dalam keadaan sihat dan sudah diserahkan ke Pejabat Biodiversiti Perancis untuk tindakan lanjut. – Malaysiapost

Gambar hiasan anak harimau Sumatera