Belanjawan 2021: Kerajaan tak penuhi cadangan utama PH – Guan Eng

BEKAS Menteri Kewangan, Lim Guan Eng menyatakan kerajaan Persekutuan perlu berbincang lebih lanjut dengan parti-parti pembangkang dan penyokong kerajaan bagi cadangan alternatif dan pindaan Belanjawan 2021 jika mahu Bajet Perpaduan diluluskan.

Menurut beliau, perbincangan itu perlu diadakan mulai sekarang hingga 25 November ini kerana undi di peringkat dasar akan dibuat di Parlimen.

Katanya, Belanjawan 2021 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz tidak memenuhi enam cadangan utama yang diusulkan oleh Pakatan Harapan (PH).

Setiausaha Agung DAP itu berkata, unjuran belanjawan itu tidak realistik, pendekatan separuh kewangan dan melakukan pemberian politik apabila kenaikan 8.6 peratus pada Belanjawan 2021 tidak dikongsi oleh semua segmen masyarakat Malaysia.

Tegasnya, DAP sangat kecewa kerana tidak ada penambahan automatik moratorium pinjaman bank kepada kumpulan M40, sekali gus bermaksud peminjam sewa beli dan pinjaman perumahan masing-masing harus membayar faedah dan faedah terkumpul mulai Oktober tahun ini.

”Kita hidup dalam tiga krisis yang tidak pernah terjadi sebelum ini, dari pandemik kesihatan Covid-19 global, krisis ekonomi dengan pengangguran dan kemelesetan serta krisis politik yang mana kerajaan Perikatan Nasional sekarang kehilangan majoriti di Parlimen.

“Bagaimanapun, Belanjawan 2021 adalah “keadaan biasa” tanpa menangani tiga krisis ini terutama memerangi krisis kesihatan Covid-19 dan krisis ekonomi yang berlaku dalam satu abad,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata, pada saat sukar ini, kerajaan telah memberi peruntukan RM85.5 juta yang diberikan kepada Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) hingga mencetuskan kemarahan rakyat.

“Mengapa RM85.5 juta tidak dibelanjakan untuk sekolah-sekolah daif yang hanya mendapat peruntukan sebanyak RM58 juta atau kemudahan penjagaan anak untuk barisan depan (RM30 juta).

”Semasa pemerintahan Barisan Nasional, JASA diberikan sekitar RM20 juta setahun sementara Pakatan Harapan menghapuskan agensi itu sama sekali. Dalam demokrasi biasa, tidak ada tempat untuk agensi propaganda yang menggunakan dana awam untuk menyebarkan pembohongan dan berita palsu,” katanya

Peraturan Parlimen memperuntukkan Menteri Kewangan untuk mewakili kerajaan untuk mengubah usul belanjawan.

Lantaran itu katanya, DAP menggesa Perdana Menteri dan kerajaan memberi komitmen segera menarik balik peruntukan kepada JASA sekiranya kerajaan ikhlas untuk melaksanakan Belanjawan Perpaduan.

Dalam pada itu, katanya, DAP ragu-ragu keupayaan Kementerian Kewangan untuk mencapai defisit 5.4 peratus pada tahun depan memandangkan penyusutan perdagangan dan pertumbuhan KDNK secara global berikutan gelombang jangkitan Covid-19 terbaru.

“Selain itu, penggabungan fiskal pada tahun 2021 adalah terlalu awal dan defisit KDNK 5,4 peratus untuk tahun depan juga terlalu rendah untuk mencapai matlamat pemulihan ekonomi dan membantu rakyat dan syarikat yang menderita.

“Sepatutnya, kerajaan perlu berani membelanjakan dan melabur yang diperlukan untuk mengatasi krisis Covid-19 ini, sekurang-kurangnya membenarkan defisit 4 peratus daripada KDNK pada tahun 2021 berbanding unjuran 5.4 peratus,” katanya.

Beliau menyifatkan kerajaan terlalu optimistik apabila menganggarkan ekonomi menguncup sebanyak 4.5 peratus pada tahun 2020 dan berkembang pada 6.5 peratus hingga 7.5 peratus pada tahun 2021.

“Jumlah yang diperuntukkan untuk Kumpulan Wang Covid-19 juga perlu melebihi RM17 bilion yang telah diperuntukkan dalam anggaran 2021, jauh berbanding RM38 bilion tahun ini,” katanya.

Guan Eng berkata, DAP turut menentang pengurangan bukan kaitan Covid-19 kepada Kementerian Kesihatan yang bajetnya dikurangkan 20.5 peratus daripada RM14.2 bilion pada tahun 2020 kepada RM11.3 bilion pada tahun depan termasuk penurunan sebanyak 74 peratus untuk farmasi dan bekalan.

Menurutnya, semasa krisis, kebanyakan rakyat Malaysia meminta bantuan perkhidmatan kesihatan kerajaan kerana ramai yang tidak mampu mendapat rawatan kesihatan swasta.

“Oleh itu tengah-tengah krisis kesihatan Covid-19, keperluan untuk memastikan kesihatan rakyat Malaysia dijaga dengan baik adalah sangat penting.

“DAP turut menuntut kerajaan untuk melaksanakan tambahan perbelanjaan defisit 4 perarus untuk tahun 2021, yang dihitung berdasarkan angka KDNK yang lebih realistik.

“Pembayaran tunai langsung kepada keluarga dan individu dalam kategori B40 dan M40 serta lanjutan Program Subsidi Upah (PSU) harus diperluaskan merangkumi pekerja penganggur yang tulen,” katanya.

Parti itu, kata Guan Eng juga mahu perbelanjaan yang lebih besar untuk membantu keluarga serta perusahaan kecil dan sederhana diberikan agar mereka dapat bangun semula pada tahun 2021.
-Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights