1 kematian baharu akibat rabies di Sarawak

1 kematian baharu akibat rabies di Sarawak

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan terdapat satu kes maut akibat dijangkiti virus rabies, melibatkan seorang lelaki berusia 42 tahun dari Kuching, baru-baru ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata individu itu meninggal dunia pada 20 November lalu di Hospital Umum Sarawak (HUS) pada jam 6.53 pagi dan disahkan dijangkiti virus rabies melalui ujian makmal dijalankan Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) pada tarikh sama.

Menurut beliau, individu itu dimasukkan ke HUS pada 15 Oktober lalu selepas mengalami lemah anggota badan dan tidak mampu berjalan, selain kesukaran tidur akibat halusinasi, hilang selera makan serta sukar minum.

“Siasatan mendapati tiada sebarang sejarah gigitan anjing atau haiwan lain berlaku dalam kes ini. Beliau ada memelihara tujuh kucing dengan lima daripadanya mendapat suntikan vaksin anti-rabies daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS), sehari selepas mengalami gejala.

“Kesemua kucing ini sihat dan tiada perubahan tingkah laku. Keluarga kes memaklumkan tiada haiwan didapati sakit atau mati dalam tempoh enam bulan di kawasan lokaliti rumah kes,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, kes terbaharu itu menjadikan jumlah kes penyakit itu yang menjangkiti manusia di Sarawak meningkat kepada lima pada tahun ini dan kes ke-27 sejak wabak rabies diisytiharkan di Sarawak pada 31 Julai 2017.

Katanya, walaupun kes terbabit tidak dapat dikaitkan sejarah gigitan anjing atau haiwan, secara umumnya diketahui jangkitan rabies disebabkan gigitan haiwan dijangkiti virus rabies.

“Sarawak masih belum bebas rabies. Pastikan haiwan peliharaan mendapat suntikan vaksin anti-rabies,” katanya.

“Orang awam dinasihati, segera mendapatkan rawatan di klinik kesihatan atau hospital berhampiran jika digigit haiwan liar mahupun haiwan peliharaan, selepas mencuci bahagian tubuh digigit dengan menggunakan air mengalir dan sabun selama sekurang-kurangnya 15 minit bagi menghilangkan kesan air liur,” katanya. – Malaysiapost