Bajet 2021: Jangan pilih kasih terhadap ‘frontliners’

Bajet 2021: Jangan pilih kasih terhadap ‘frontliners’

JARINGAN Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK) mendakwa Belanjawan 2021 mengabaikan ‘segelintir’ golongan barisan hadapan yang berkorban memerangi wabak Covid-19.

JPKK dalam kenyataan bersama Kesatuan Pekerja Swasta Perkhidmatan Sokongan Di Hospital Kerajaan Semenanjung, berkata
Kerajaan sepatutnya menggolongkan semua kakitangan barisan hadapan tanpa mengira kelas, pekerjaan, nilai, atau asal usul mereka dalam Belanjawan 2021.

Katanya, pekerja pembersih di hospital, anggota keselamatan sekolah dan tukang kebun yang mempertaruhkan nyawa mereka setiap hari adalah sebahagian barisan hadapan menangani Covid-19.

“Golongan ini diabaikan dalam Belanjawan 2021 kerana sistem kontrak pekerjaan mereka.

“Mereka tidak dianggap sebagai ‘frontliner’ oleh Kerajaan kerana mereka diupah oleh pihak ketiga untuk bantuan sokongan di premis Kerajaan.

“Oleh itu mereka tidak layak dilindungi dengan Elaun Khas Covid-19 sebanyak RM600 sebulan dan pembayaran sekali RM500 sebagai penghargaan atas sumbangan barisan hadapan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM),” kata kenyataan itu.

Katanya, semasa ucapan Belanjawan 2021 Menteri Kewangan Malaysia, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz mengatakan kerajaan menghargai usaha dan pengorbanan barisan hadapan dalam memerangi wabak Covid-19 ini.

“Bagaimanapun, pengecualian barisan depan, wira dan wirawati seperti pekerja pembersih di hospital, anggota keselamatan sekolah, dan tukang kebun yang dilupakan dari Belanjawan 2021.

“Ia bertentangan dengan ucapan beliau dan juga nilai teras pertama Belanjawan 2021 Kerajaan Persekutuan iaitu untuk Melindungi Kesejahteraan Rakyat.

“Selain itu, wira dan wirawati kita yang dilupai terdedah kepada risiko penularan Covid-19 setiap hari kerana kekurangan Peralatan Pelindung Diri (PPE) seperti topeng muka, pelindung muka, sarung tangan, dan lain-lain ketika mereka bekerja di hospital dan sekolah.

“Dengan menyediakan PPE kepada pembersih hospital, anggota keselamatan sekolah, dan tukang kebun juga membantu mencegah dan menghentikan penyebaran Covid-19 kepada anggota keluarga mereka dan orang lain.

“Ia dapat membantu meratakan lengkung kadar jangkitan. Kerajaan memperuntukkan sejumlah RM318 juta untuk pembelian PPE dalam Belanjawan 2021, namun kesihatan pekerja pembersih hospital, anggota keselamatan sekolah, dan tukang kebun ini tidak berada di bawah kuasa Kerajaan Persekutuan.

“Sebabnya, mereka bukan sebahagian daripada penjawat awam tetapi pekerja kontrak yang diupah oleh pihak ketiga. PPE mereka berada di bawah tanggungjawab syarikat kontrak mereka.

“Oleh itu, langkah pemotongan kos mungkin tidak dapat dihindari untuk perniagaan, sedangkan kerajaan dapat memusatkan perhatian pada kos sosial untuk rakyatnya tanpa mematuhi sifat untung dan rugi oleh suatu perniagaan,” tegasnya.

JPKK berkata, masalah penswastaan sistem sokongan untuk premis kerajaan merangkumi pembayaran gaji lewat, pembuangan kerja secara tidak adil, tiada kenaikan gaji, dan lain-lain.

“Penswastaan tidak menyelesaikan masalah penjimatan kos untuk perbelanjaan kerajaan tetapi memindah masalah tersebut kepada kos sosial seperti masalah kesihatan dan pertikaian di tempat kerja yang memerlukan lebih banyak sumber dari kerajaan.

“Sudah tentu, pandemik Covid-19 memperburukkan masalah ini apabila wira dan wirawati kita yang dilupakan dan tidak dilindungi,” katanya.

Justeru, JPKK berkomitmen untuk mengembalikan semua pekerja kontrak di premis kerajaan untuk menjadi sebahagian daripada penjawat awam sebelum Jun 2021. – Malaysiapost

Komen