Cetak wang: PM kena tegur Wan Ahmad Fayshal

Cetak wang: PM kena tegur Wan Ahmad Fayshal

PERDANA Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu menegur secara terbuka dan meminta Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Wan Ahmad Fayshal Wan Ahmad Kamal menarik balik cadangan tidak masuk akal mencetak wang untuk meningkatkan ekonomi.

Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim berkata Ketua Angkatan Anak Muda (Armada) Bersatu itu tentu lupa Malaysia bukan Amerika Syarikat (AS), malah AS tidak secara terbuka bercakap mengenai mencetak wang untuk membantu ekonominya.

Beliau berkata, Jerman adalah contoh klasik bagaimana mencetak wang selepas perang menyebabkan hiper-inflasi, kejatuhan ekonomi dan masyarakatnya, selain menyebabkan timbulnya fasisme, Nazisme dan Adolf Hitler.

“Mereka yang membaca sejarah harus mengetahui apa yang berlaku kepada dunia dengan apa yang dibawa oleh Hitler. Mereka yang lupa pengajaran sejarah dikecam untuk mengulanginya.

“Cadangan Wan Fayshal untuk mencetak wang memperlihatkan beliau naif ekonomi. Dia mengabaikan ekonomi asas akibat bencana kehilangan kepercayaan terhadap sistem monetari, inflasi hiper dan keruntuhan ekonomi.

“Penawaran wang dapat ditingkatkan bukan melalui mencetak wang tetapi melalui pelonggaran kuantitatif (QE) dengan membeli bon atau aset,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Sim berkata langkah-langkah QE bagaimanapun mesti digunakan secara bijaksana dan tidak berkesan dalam rejim kadar faedah rendah.

“Pada masa ini, masalah kita bukanlah pembiayaan tetapi pendekatan pemerintah secara konservatif terhadap perbelanjaan.

“Kenyataan bahawa Dewan Rakyat sebulat suara kemungkinan untuk meluluskan RUU Covid-19 yang merangkumi kenaikan siling hutang adalah isyarat kepada pemerintah bahawa kita rela meminjam lebih banyak untuk membiayai defisit yang lebih tinggi.

“Tidak ada idea ekonomi yang lebih buruk daripada mencetak wang kerana pada akhirnya mata wang kita tidak akan setimpal dengan nilai kertas yang dicetak,” katanya.

Beliau menambah, untuk melindungi nilai mata wang dan memastikan keyakinan pelabur, Perdana Menteri mesti segera menegur dan meminta Wan Fasyhal menarik balik kenyataannya yang tidak bertanggungjawab.

“Nasihat saya, Wan Faysal seharusnya menumpukan perhatian kepada Kementerian Belia dan Sukan yang akan menerima pemotongan anggaran hampir 20 peratus dalam Belanjawan 2021.

“Ini jelas berita buruk kepada sektor belia dan sukan di tengah-tengah krisis kesihatan, ekonomi dan politik yang sedang kita hadapi,” katanya.

Sebelum ini, Wan Ahmad Fayshal ketika bercakap di radio BFM menyarankan agar Bank Negara mencetak lebih banyak wang kertas untuk diagih kepada rakyat untuk dibelanjakan.

Katanya, langkah itu boleh dilakukan menerusi dasar kewangan “wang helikopter” dengan bank pusat secara langsung mencetak wang dan memberikannya kepada rakyat supaya mereka dapat membelanjakannya. – Malaysiapost

Komen