Najib cuba kumpul SD sokongan MP BN terhadap Anwar?

Najib cuba kumpul SD sokongan MP BN terhadap Anwar?

Aiman Hanif

BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dikatakan masih berusaha mendapatkan akuan bersumpah (SD) Ahli Parlimen BN, bagi menyokong Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri.

Menurut sumber, minggu lalu satu pertemuan antara Najib dengan pemimpin BN diadakan di sebuah hotel di ibu kota.

“Najib masih berusaha mendapatkan SD Ahli Parlimen BN bagi menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri menggantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Satu pertemuan berlangsung di sebuah hotel di Kampung Baru, minggu lalu.

“Pada pertemuan itu pihak Bossku menempah tempat untuk 23 orang, namun yang hadir sekitar sembilan orang saja,” katanya kepada Malaysiapost.

Sembilan Ahli Parlimen BN yang hadir pada pertemuan itu antaranya, Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Nazri Aziz dan Datuk Seri Shahidan Kassim.

Sebelum ini, nama Najib dan Ahmad Zahid terkait dengan surat sokongan yang diserahkan kepada Istana Negara bagi menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri.

Bagaimanapun perkara itu dinafikan oleh jurucakap Umno, dan mendakwa surat berkenaan adalah palsu.

Namun, tiada sebarang penafian rasmi dikeluarkan Najib berhubung surat berkenaan yang mengaitkan namanya.

Dalam pada itu sumber mendakwa, usaha Najib untuk mengumpul SD sokong tidak berhasil apabila jumlah Ahli Parlimen BN yang hadir tidak seperti diharapkan.

“Saya difahamkan usaha untuk mendapatkan SD itu tidak berjaya memandangkan sembilan orang saja Ahli Parlimen BN yang hadir,” katanya lagi.

Malaysiapost sedang berusaha mendapatkan respon Ahli Parlimen BN yang didakwa hadir ke pertemuan itu untuk komen lanjut.- Malaysiapost

Komen