734 petugas kesihatan di Sabah positif Covid-19

734 petugas kesihatan di Sabah positif Covid-19

SERAMAI 734 petugas barisan hadapan dalam kalangan petugas kesihatan di Sabah dijangkiti Covid-19.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Masidi Manjun berkata, daripada jumlah itu 85 kes atau 11.6 peratus masih aktif.

“Sehingga kini 666 orang atau 89 peratus petugas kesihatan yang dijangkiti itu dilaporkan sudah sembuh, manakala 490 lagi masih dalam kuarantin.

“Dengan kumulatif 734 kes positif itu menunjukkan ramai dalam kalangan kakitangan kesihatan di negeri ini turut dijangkiti Covid-19,” katanya ketika sidang media perkembangan semasa Covid-19 Sabah, malam ini.

Sementara itu, beliau berkata, Sabah merekodkan 84 kluster Covid-19 setakat ini dengan 63 masih aktif, manakala 13 kluster mencatat pertambahan kes baharu.

“Daripada kluster aktif, penyumbang paling banyak jangkitan baharu ialah Kluster Telipok Ria di Tuaran.

“Untuk hari ini, dua lagi kluster baharu turut dilaporkan di negeri ini iaitu Kluster Blok 31 dan Kluster Bot Biru di Tawau, masing-masing mencatat lapan dan enam kes.

“Kluster Blok 31 dikenal pasti berpunca daripada majlis makan malam, manakala Kluster Bot Biru membabitkan kakitangan Pasukan Polis Marin (PPM),” katanya seperti dilaporkan Berita Harian.

Hari ini, Sabah mencatat 326 kes baharu positif Covid-19 dengan pertambahan 33 kes berbanding semalam, menjadikan kumulatif 27,238 kes setakat ini.

Selain itu, tiga kematian turut dilaporkan hari ini, masing-masing di Sandakan, Kota Kinabalu dan Tawau. – Malaysiapost

Gambar sekadar hiasan.

Foto Kredit: Berita Benar

Komen