Pemergian Tun Rahah satu kehilangan besar negara – Tun M

Pemergian Tun Rahah satu kehilangan besar negara – Tun M

ALLAHYARHAMAH Tun Rahah Mohamed Noah banyak menabur jasa dalam membantu suaminya, Tun Abdul Razak Hussein ketika menjadi Perdana Menteri Kedua, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dr Mahathir yang mempunyai hubungan akrab dengan keluarga Tun Razak itu menyifatkan Allahyarhamah sebagai antara generasi merdeka terakhir yang tidak ternilai jasa dan sumbangannya kepada negara.

“(Beliau) generasi ‘merdeka’… tak banyak orang generasi merdeka yang masih ada (hidup). Mungkin (beliau) antara yang terakhir.

“Dia membantu Tun Razak (Tun Abdul Razak Hussein) semasa Tun Razak jadi Perdana Menteri (Kedua)…,” katanya seperti dilaporkan Bernama.

Dr Mahathir turut kelihatan tidak mampu menahan sebak dan mengalirkan air mata ketika ditemui selepas memberi penghormatan terakhir di Masjid Ar-Rahah di Kampung Kerinchi.

Dr Mahathir, yang ditemani isteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali dan anaknya, Datuk Seri Mukhriz antara pemimpin negara dan kenalan yang hadir memberi penghormatan terakhir kepada Allahyarhamah.

Di sebalik tugasnya sebagai isteri kepada pemimpin utama negara, Tun Rahah membuktikan bahawa wanita juga boleh memberi sumbangan berkesan kepada pembangunan negara dengan membabitkan diri dalam beberapa kegiatan kaum wanita di negara ini.

Beliau aktif dalam pergerakan Ibu Umno (kini Wanita Umno) dan pernah menjadi pengasas pergerakan Wanita Umno Petaling Jaya, selain cenderung dengan kerja kebajikan khususnya yang memberi manfaat kepada wanita.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin, berkata pemergian Allahyarhamah adalah satu kehilangan besar kepada negara.

“Sudah pasti sumbangan Tun Rahah kepada negara sangat-sangat besar, terutamanya sebagai seorang yang membantu Tun Razak membina semula negara,” katanya.

Beberapa ahli politik pembangkang turut hadir memberi penghormatan terakhir antaranya Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Ketari Young Syefura Othman; Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok; Ahli Parlimen Bakri Yeo Bee Yin dan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil. – Malaysiapost

Foto : Bernama

Komen