40 pesakit Covid-19 di HRPZ II wanita hamil

40 pesakit Covid-19 di HRPZ II wanita hamil

SERAMAI 40 wanita hamil disahkan positif Covid-19 sedang menerima rawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), Kota Bharu, setakat hari ini.

Pengarah HRPZ II, Datuk Dr Selasawati Ghazali berkata pesakit hamil ditempatkan di wad khas kerana perlu diberi perhatian khusus bagi memastikan keselamatan ibu dan anak dalam kandungan terjamin.

“Jika ibu sarat mengandung dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) akibat Covid-19, kita terpaksa menjalankan pembedahan segera ke atas pesakit terbabit.

“Langkah itu diambil bagi menyelamatkan ibu dan anak di dalam kandungan tersebut,” katanya memetik Utusan Malaysia.

Beliau membuat kenyataan itu ketika melawat Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) Dewan Jubli Perak, di Kota Bharu hari ini

Dalam pada itu, Dr Selasawati berkata, berikutan kes positif Covid-19 semakin meningkat di Kelantan, pihaknya terpaksa menukar fungsi wad-wad sedia ada sebagai wad untuk pesakit Covid-19.

Malah katanya, dewan syarahan HRPZ II kini dijadikan wad sementara memandangkan kapasiti pesakit di wad-wad sedia ada sudah mencecah 100 peratus.

“Untuk ICU pula jumlah pesakit sudah mencapai kepada 96 peratus.

“Setiap hari kita terpaksa menambah jumlah katil, manakala katil sedia ada pula dijadikan katil klinikal bagi menempatkan pesakit yang serius,” katanya. – Malaysiapost

Komen