Jangan bahayakan nyawa kerana Ivermectin

DUA orang dilaporkan mengalami keracunan akibat mengambil ubat antiparasit Ivermectin tanpa saranan dan kawalan pihak hospital.

Pusat Racun Negara mendedahkan:
Kes pertama – Individu 35 tahun mengalami sesak nafas berpanjangan selama 5 hari selepas mengambil sebiji pil Ivermectin.

Kes kedua – warga emas tidak sedarkan diri selepas mengambil 15 pil Ivermectin sekaligus.

Dua kes ini yang hanya dilaporkan kepada Pusat Racun Negara tetapi sudah cukup untuk dijadikan pengajaran betapa bahayanya mengambil Ivermectin secara sembrono.

Belum ada antidot atau rawatan khusus untuk pesakit yang mengalami keracunan akibat Ivermectin.

Tiada ubat yang boleh mencegah atau merawat Covid-19 termasuklah Ivermectin. Hanya vaksin yang terbukti boleh mencegah Covid-19 setakat ini.

Orang ramai dinasihatkan tidak membahayakan nyawa diri sendiri dengan mengambil Ivermectin yang digunakan untuk haiwan seperti kuda dan anjing, secara sesuka hati.

Di Malaysia, tiada ubat Ivermectin yang diluluskan untuk kegunaan manusia.

Ya, memang betul ada kajian berkaitan keberkesanan Ivermectin yang telah dijalankan sebelum ini iaitu:

  • Enam kajian dijalankan tentang keberkesanan Ivermectin bagi menghalang kematian dalam kalangan pesakit COVID-19 TETAPI semua 6 kajian itu TIDAK menunjukkan ubat itu berkesan dalam mencegah kematian.
  • Tiga kajian dijalankan bagi menilai kemampuan Ivermectin mencegah Covid-19 dan keputusannya juga tidak menunjukkan ia dapat mencegah Covid-19. (Sumber: Pakar Farmasi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Ernieda Md Hatah)

Pendek kata, tiada bukti klinikal yang nenunjukkan Ivermertin boleh mencegah atau merawat Covid-19. Patuhilah nasihat doktor dan ahli farmasi yang bertauliah.

Sumber: FB Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights