Tragedi kepala air: Jasad mangsa keenam dijumpai

JASAD mangsa tragedi kepala air dan banjir lumpur di kaki Gunung Jerai dikenal pasti sebagai Ridwan Poniman, 61, ditemui pasukan mencari dan menyelamat (SAR) Unit Storm dan Must Team Bomba, hari ini.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, Sayani Saidon berkata, jasad mangsa ditemui pada jarak kira-kira 400 meter dari Pusat Kawalan Bencana (PKB) di Titi Hayun.

“(Jasad) dikeluarkan pada jam 1.30 tengah hari dan diserahkan kepada polis untuk urusan seterusnya sebelum dihantar ke Hospital Yan.

“Kami membuat pencarian di tempat itu dan kita temui mayat di atas timbunan kayu,” katanya memetik Astro Awani.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sempat singgah dan menyaksikan operasi mengeluarkan mayat mangsa oleh pasukan penyelamat.

Dengan penemuan mayat terakhir itu, mengesahkan jumlah keseluruhan mangsa yang meninggal dunia dalam tragedi itu seramai enam orang, sementara seorang lagi diselamatkan.

Dalam kejadian hentaman kepala air pada Rabu lalu, tujuh mangsa dilaporkan hilang selepas dihanyutkan air deras.

Mangsa pertama, Ahmad Din, 68, ditemui jam 6.30 petang di Kampung Setol manakala mangsa kedua, Shahruzi Mohamad, 53, ditemui di Kilometer 8, Gunung Jerai jam 11 malam, dan mangsa ketiga, Zainol Morad, 66, di Kampung Titi Hayun jam 12.30 tengah malam.

Mangsa keempat, Mohd Faizal Mohd Zohir, 28, ditemui jam 3.10 petang di Keda Sungai Udang Khamis lalu, manakala mayat kelima, Ku Shuib Ku Abdullah, 91, ditemui di Batu Hampar jam 3.17 petang semalam. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights