Wanita didenda RM4,000 kerana melacurkan diri

SEORANG wanita didenda RM4,000 oleh Mahkamah Majistret Kuala Pilah hari ini selepas mengaku bersalah atas pertuduhan melacurkan diri.

Wanita berusia 31 tahun itu membuat pengakuan tersebut di hadapan Majistret Saiful Sayoti, lapor Berita Harian.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh yang berasal dari Sarawak, mencari langganan bagi maksud persundalan di sebuah hotel di Pusat Komersial Melang dekat Kuala Pilah, jam 11.50 pagi pada 1 Ogos lalu.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 372B Kanun Keseksaan, yang sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga setahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Nur’Atiqah Sapari, manakala tertuduh tidak diwakili peguam bela.

Pengakuan bersalah itu menyebabkan Saiful menjatuhi tertuduh hukuman denda RM4,000 atau empat bulan penjara sekiranya gagal membayarnya.

Sementara itu, di Mahkamah Sesyen Kuala Pilah, seorang lelaki yang juga bapa ayam mengaku tidak bersalah atas tuduhan menjadi orang tengah bagi aktiviti pelacuran.

Tertuduh, Lim Kevis, 38, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Norma Ismail.

Mengikut pertuduhan, dia didakwa sebagai orang tengah bagi aktiviti persundalan ke atas tertuduh wanita pada tarikh, masa dan tempat sama.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 372(1)(f) Kanun Keseksaan, yang sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga 15 tahun dan sebatan dan denda.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Christhoper Anak Manan, manakala tertuduh tidak diwakili peguam bela.

Hakim membenarkan tertuduh diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin dengan syarat tambahan tidak boleh mengganggu saksi serta melaporkan diri di balai polis berhampiran pada setiap bulan.

Sebutan semula kes ditetapkan pada 23 September depan.

Sebelum ini, kes tangkapan wanita ini menarik perhatian ramai susulan seorang pelawak tempatan turut ditahan polis bagi membantu siasatan. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights