Selangor pinjamkan 200,000 dos vaksin pada Pulau Pinang

KERAJAAN Selangor meluluskan permintaan bagi meminjamkan kira-kira 200,000 dos vaksin Covid-19 kepada Pulau Pinang.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Luar Bandar negeri, Dr Norlela Ariffin, berkata permintaan itu bagi menyelesaikan pemberian vaksin dos pertama kepada baki 225,226 penduduk negeri tersebut pada minggu keempat Ogos.

Katanya, Badan Bertindak Covid-19 Kebangsaan (CITF) turut memberi jaminan meluluskan permohonan untuk Pulau Pinang memulangkan semula vaksin berikutan kira-kira 300,000 dos yang diterima pada minggu keempat Ogos adalah bagi dos kedua.

“Saya telah bermesyuarat dengan pihak Selangor Health Care (SelCare) semalam bagi berbincang berkaitan pekej vaksin dan penghantarannya serta memberi jaminan untuk tiba pada hari sama.

“Semoga dengan usaha ini kita dapat mencapai pemberian vaksin kepada semua orang sekurang-kurangnya satu dos pada hujung Ogos atau minggu pertama September,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Norlela berkata, kira-kira 76,000 individu di daerah Seberang Perai Tengah yang menjadi pusat perebakan di negeri itu belum divaksin, manakala sekitar 80,000 pekerja di daerah tersebut yang telah mendaftar dengan Program Imunisasi Industri Covid-19 Kerjasama Awam-Swasta (PIKAS) juga belum menerimanya.

“70 peratus daripada jangkitan Covid-19 dan R-naught (Ro) di negeri ini ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 adalah daripada tempat kerja, termasuk kilang.

“Selain itu, walaupun kes harian ketika ini mencecah sehingga 2,500, sebanyak 98 peratus daripadanya tiada simptom atau hanya mengalami simptom ringan,” katanya lagi. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights