Zaman Dewan Negara ‘bersifat’ pasif sudah berlalu – Rais Yatim

YANG Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim berkata, zaman Dewan Negara ‘bersifat’ pasif sudah berlalu dan kini tiba masanya untuk diaktifkan, dijelma dan dilaksanakan sebagai dewan tertinggi tanah air.

Beliau berkata, transformasi Parlimen adalah menerusi lunas-lunas tertentu dan bukannya diputuskan seseorang atau sesuatu institusi.

“Harap hormat Parlimen ini dan kita akan gunakan kuasa kolektif kita bagi memperbaiki keadaan menerusi undang-undang dan Peraturan Mesyuarat.

“Ingin saya cadangkan zaman Dewan Negara untuk menjadi pasif sudah berlalu, zaman untuk kita aktivasikan Dewan Negara sebagai dewan tertinggi tanah air, haruslah menjelma dan dilaksanakan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika majlis mengangkat sumpah jawatan tiga Ahli Dewan Negara di Dewan Negara, hari ini.

Beliau berkata, Jawatankuasa Pilihan Khas Kesejahteraan Rakyat Dewan Negara dan Jawatankuasa Pilihan Khas Sosiobudaya, Komunikasi dan Pendidikan, memiliki kuasa undang-undang agar sesuatu isu yang membelenggu rakyat dapat diselesaikan dengan tuntas oleh kerajaan yang baharu dibentuk Kabinetnya.

Rais berkata, menurut Peraturan Mesyuarat 18 dan Aturan 13(1)(f), rakyat boleh terus mempestiyen Dewan Negara melalui Ahli Dewan Negara yang dilantik.

Terdahulu tiga lantikan senator yang mengangkat sumpah hari ini ialah Datuk Seri Ti Lian Ker, Datuk Razali Idris dan Md Nasir Hashim.

Lantikan Lian Ker berkuat kuasa mulai 10 Ogos lalu hingga 9 Ogos 2024, manakala Razali dan Md Nasir mulai 27 Ogos lalu hingga 26 Ogos 2024.

Kesemua mereka mengangkat sumpah sebagai Senator pada majlis yang berlangsung dalam keadaan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights