Pencemaran kimia: dua penduduk dilapor pengsan

Pencemaran kimia: dua penduduk dilapor pengsan

DUA penduduk Kampung Baru Sri Aman, Seelong, Kulai, Johor, pengsan manakala lebih 100 orang lagi dipindahkan selepas terhidu bau busuk disyaki bahan kimia dari sungai berhampiran kampung berkenaan, semalam.

Dalam kejadian 10.30 malam itu, dua wanita masing-masing berusia 20 dan 40 tahun itu dihantar ke Hospital Sultanah Aminah dan Hospital Sultan Ismail bagi mendapatkan rawatan kecemasan.

Susulan insiden terbabit, arahan pengosongan kampung itu dibuat dengan 102 penduduk kampung terpaksa dipindahkan sementara ke Balai Raya Kampung Sinaran Baru.

Penolong Kanan Penguasa Bomba dan Ketua Unit Pasukan Khas Bahan Kimia Berbahaya (Hazmat) Jabatan Penyelamat Bomba Malaysia (JBPM) Johor, Saiful Bahri Safar berkata, pihaknya menerima panggilan pada 10.22 malam sebelum pasukan penyelamat pertama tiba di kampung berkenaan 15 minit kemudian.

“Seramai 24 pegawai dan anggota dengan lima jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kempas, Larkin dan Johor Jaya dikejarkan ke lokasi kejadian.

“Hasil ujian awal, bomba mengesyaki tumpahan itu adalah bahan buangan kimia berjadual metil alkohol dengan kepekatan 120 ppm.

“Bomba mengarahkan rumah dalam lingkungan 150 meter dari sungai itu segera dikosongkan bagi mengelakkan insiden tidak diingini,” katanya.

Sehubungan itu, Saiful berkata, pengawasan dan pengawalan juga dilakukan secara berterusan di lokasi kejadian bagi memantau keadaan udara di kawasan kampung itu dan sekitarnya.

Menurutnya, selain itu, pengesanan dengan menggunakan kaedah menyusuri sungai itu turut dilakukan bagi mengetahui punca sebenar tumpahan kimia berkenaan.

“Menerusi tinjauan sehingga 3 pagi tadi mendapati bau seakan petrol masih dapat dihidu sejauh kira-kira 300 meter dari anak sungai di kampung berkenaan.

“Usaha pengesanan tumpahan masih diteruskan dan pihak bomba turut memohon bantuan Jabatan Alam Sekitar dan Unit Hazmat JBPM Melaka,” katanya. – Malaysiapost

Komen