PAS kecewa terpaksa bertanding dengan Umno di PRN Melaka

PAS berasa sedikit kecewa apabila usaha merundingkan kerusi bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka gagal, sekali gus memaksa mereka bertembung dengan Umno di tujuh kerusi.

Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, usaha rundingan itu memang mengambil masa yang panjang dengan menunjukkan hasil positif pada peringkat awal.

Namun, pada akhirnya kata Tuan Ibrahim, Barisan Nasional (BN) kekal mahu bertanding di semua kerusi.

“Bagi kami rasa sedikit kecewa (kerana) usaha penyatuan itu gagal pada hujungnya, tetapi Melaka bukan medan kita,” katanya memetik MalaysiaKini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya berhubung pertembungan kerusi yang dijangka membabitkan calon PAS dan Umno di tujuh kerusi dalam PRN Melaka.

Andaian itu dibuat berdasarkan kepada senarai yang dikemukakan Umno-BN serta Perikatan Nasional (PN) hari ini.

Terdahulu, PAS melalui PN diumumkan bertanding di lapan kerusi iaitu dewan undangan negeri (DUN) Kuala Linggi, Taboh Naning, Durian Tunggal, Bukit Katil, Duyong, Serkam, Kelebang dan Merlimau.

Mengulas lanjut Tuan Ibrahim menyifatkan pertembungan dengan Umno yang menjadi rakan PAS melalui Muafakat Nasional (MN), sebagai situasi yang terpaksa dihadapi.

“Sebenarnya pada peringkat awal kita runding supaya kita mengelak (bertembung), kalau kita dapat kompromi kerusi. Tetapi oleh kerana Umno buat keputusan untuk bertanding semua menyebabkan kita tiada pilihan.

“Ya (terpaksa), sebab Umno akan tanding semua kerusi. Jadi pada masa itu tak ada kompromi untuk kita melihat mana-mana kerusi diagih (runding).

“Kalau sekiranya kita runding dan ada kerusi Umno tak bertanding mungkin tidak ada pertembungan,” jelasnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Tuan Ibrahim berkata, kerjasama MN bersama Umno bukan sebagai parti politik kerana ia tidak didaftarkan berbanding PN.

“Kami dalam MN (adalah) medan besar untuk muafakat besar yang bukan sekadar (untuk) pilihan raya, (tetapi) gagasan penyatuan ummah, sebab itu PAS bertanding di bawah PN kerana sudah berdaftar,” ujarnya. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights