Dengarlah rintihan Sabah, Sarawak sebelum terlambat – Jeffrey Kitingan

[PARLIMEN] RAMAI penduduk Sabah dan Sarawak kecewa apabila mendengar Sabah hanya diberi RM5.2 bilion dan Sarawak RM4.6 bilion untuk pembangunan dalam Bajet 2022.

Pada masa sama, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan (STAR-Keningau) berkata Semenanjung mendapat RM67.8 bilion.

Sehubungan itu beliau berharap Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mendengar keluhan rakyat kedua-dua negeri bagi menyelamatkan Malaysia daripada “perpisahan”.

“Izinkan saya memberi pandangan mengenai Bajet 2022 dari segi sudut Sabah dan Sarawak khasnya yang boleh membendung ketidakpuasan hati rakyat, di mana sebahagian besar atau 60 peratus mendesak Sabah dan Sarawak untuk keluar dari Malaysia.

“Saya berharap Perdana Menteri dan kerajaan Keluarga Malaysia akan mendengar keluhan rakyat Sabah dan Sarawak serta menyelamatkan Malaysia dari perpisahan,” katanya dalam ucapan perbahasan Bajet 2022 di Dewan Rakyat, hari ini.

Jeffrey yang merupakan Presiden STAR Sabah berkata, Bajet 2022 amat mengecewakan kerana bertentangan dengan beberapa perkara termasuk Perlembagaan Persekutuan.

Jelasnya, ia juga bertentangan dengan matlamat dan aspirasi Perdana Menteri dan kerajaan Keluarga Malaysia di mana Sabah dan Sarawak seolah-olah dianaktirikan.

“Selain itu, ia bertentangan matlamat dasar Wawasan Kemakmuran Bersama dan aspirasi serta ekspektasi rakyat Sabah dan Sarawak sebagai rakan kongsi sama taraf.

“Sehubungan itu, Bajet ini harus dikaji semula dan ditambah baik,” katanya.

Beliau menambah, semakin ramai wakil rakyat Sabah dan Sarawak yang menyatakan kemarahan, termasuk mereka yang di luar Dewan.

“Dengarlah keluhan dan rintihan dari Sabah dan Sarawak sebelum terlambat, sebelum masalah lebih besar timbul. Mulakanlah perubahan dengan menyusun semula Bajet 2022 dengan ‘mindset’ yang baharu.

“Layanlah Sabah dan Sarawak sebagai rakan kongsi sama taraf dan hormatilah hak-hak Sabah dan Sarawak dalam perlembagaan,” katanya. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights