Sekolah diteruskan sehingga minggu ini – Radzi Jidin

Sekolah diteruskan sehingga minggu ini – Radzi Jidin

SESI persekolahan secara bersemuka tetap akan diteruskan sehingga tamat penggal pada hujung minggu ini walaupun berlaku peningkatan kes Covid-19 dalam kalangan pelajar.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin, berkata peratus pelajar yang dijangkiti Covid-19 ketika ini masih kecil jika dibandingkan dengan jumlah keseluruhan pelajar.

Menurutnya, kes aktif terkini yang direkodkan pada Sabtu adalah melebihi 200 kes daripada jumlah keseluruhan 4.5 juta pelajar.

“Jadi kita perlu lihat bahawa dalam konteks kita bergerak ke fasa endemik, ini akan berlaku tetapi dengan SOP yang ada, kita cuba kawal supaya tidak berlaku lagi penularan lebih besar.

“Insyallah sesi persekolahan akan berterusan hingga akhir penggal ini,” katanya seperti dilapor Sinar Harian

Beliau berkata demikian pada sidang media di Akademi Sains Pendang di Jalan Jenun, Pendang, hari ini.

Mengulas mengenai penutupan sesebuah sekolah, Mohd Radzi berkata, ia bergantung kepada penilaian risiko yang dibuat pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Kalau ada cadangan penutupan daripada KKM, kita akan akur. Seperti dalam kes SSP (Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya), bila ramai pelajar terlibat dan guru dikuarantin, maka kapasiti sekolah itu sudah tidak ada, dan dalam konteks ini ramai jadi kontak rapat, maka KKM minta sekolah ini ditutup,” katanya.

Mengulas mengenai isu keciciran 21,316 pelajar sejak Mac 2020, Mohd Radzi berkata, masalah berkenaan dapat diatasi melalui sesi persekolahan secara bersemuka.

“Dalam konteks sekarang ini, bila sekolah ditutup untuk tempoh panjang, walau PdPR (pengajaran dan pembelajaran di rumah) dilaksanakan, namun perasaan murid itu renggang dengan sistem persekolahan.

“Sebab itu, walau ramai kata sekolah jangan dibuka dulu, tetapi kita sudah bincang bahawa amat penting sekolah dibuka supaya kita dapat meneliti apa intervensi perlu dilaksanakan supaya pelajar rapat dengan sistem persekolahan,” katanya. – Malaysiapost

Google+ Linkedin

Komen