Aliran trafik sesak akibat RFID

Aliran trafik sesak akibat RFID

ALIRAN trafik di tol Bandar Seri Putra, Bangi, Selangor, dilaporkan sesak didakwa berpunca daripada penggunaan Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) di tol berkenaan.

Keadaan sesak itu dilaporkan berlaku seawal jam 7 pagi ketika orang ramai sibuk hendak ke tempat kerja, lapor Kosmo Onlie.

Difahamkan, keadaan sesak itu juga menyebabkan pengguna jalan raya mengambil masa kira-kira 30 minit untuk melepasi tol berkenaan.

Sementara itu, keadaan sama juga turut dilaporkan berlaku di Tol Sungai Besi apabila keadaan trafik sesak kira-kira 10 kilometer menghala ke Kuala Lumpur.

Tinjauan di media sosial mendapati orang ramai meluahkan rasa tidak berpuas hati dengan pembukaan lorong-lorong RFID yang didakwa menyebabkan kesesakan teruk pada pagi ini.

Pengguna juga mendakwa, terdapat beberapa kenderaan terpaksa mengundurkan kereta kerana sistem RFID gagal mengesan pelekat yang ditampal pada kenderaan mereka.

Terdahulu, Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS) mengumumkan akan beralih kepada sistem pembayaran transaksi tol RFID secara berperingkat bermula 15 Januari.

Malah, Kementerian Kerja Raya menyasarkan 60 peratus penggunaan RFID bagi pembayaran tol pada akhir tahun ini. – Malaysiapost

Komen