Mohd Amar pertahan pembalakan tidak jejas populasi harimau

TIMBALAN Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah mempertahankan kenyataan Pengarah Perhutanan Negeri yang menyatakan pembalakan tidak menjejaskan populasi harimau.

Malah, beliau menjelaskan, pembalakan yang teratur serta mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Majlis Tanah Negara membantu pengurusan dan kestabilan hutan.

“Yang dia (Pengarah Perhutanan negeri, Abdul Khalim Abu Samah) sebut itu betul…ada kajian orang buat…WWF (Tabung Hidupan Liar Sedunia).

“Berdasarkan pandangan itu makna pembalakan ini…maksudnya pembalakan terpilih boleh bantu pengurusan hutan. Tak bangkitlah isu orang salahkan pembalakan seolah-olah pembalakan menyebabkan harimau keluar…banjir dan lain-lain.

“Semua itu tak betul, kita amalkan ‘sustainable logging’ (pembalakan mampan),” katanya dipetik daripada Astro Awani, hari ini.

Dalam pada itu, Mohd Amar turut mempersoalkan, sekiranya pembalakan menyebabkan harimau keluar, mengapa binatang liar lain seperti gajah, beruang dan sebagainya tidak berkeliaran di perkampungan Orang Asli.

Mengulas mengenainya, Mohd Amar berkata hutan simpan dibahagikan kepada dua iaitu hutan simpan perlindungan dan hutan simpan pengeluaran yang dikhususkan untuk aktiviti pembalakan yang terikat dengan peraturan catuan tebangan.

Katanya, Kelantan mempunyai hutan simpan berkeluasan ratusan ribu hektar yang tidak diusik.

Justeru, Mohd Amar meminta orang ramai tidak menyalahkan pembalakan sebagai punca harimau keluar atau punca kejadian banjir.

Semalam, Abdul Khalim menjelaskan aktiviti pembalakan yang teratur baik untuk pertambahan populasi harimau berdasarkan kajian seorang pakar dari Sarawak.

Katanya, apabila ada aktiviti pembalakan, banyak tumbuhan baharu tumbuh dan seterusnya menarik minat haiwan seperti kancil dan sebagainya untuk datang ke kawasan tersebut. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights