700 TABIKA KEMAS bakal laksana transformasi digital

700 TABIKA KEMAS bakal laksana transformasi digital

SEBANYAK 700 Taman Bimbingan Kanak-Kanak (Tabika) Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) akan melaksanakan Pelan Transformasi Digital Pendidikan Awal Kanak-kanak pada tahun ini.

Menurut Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid, pelaksanaan pelan itu membabitkan penyediaan capaian jaringan internet yang lebih baik.

“Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) akan bekerjasama dengan Kementerian Komunikasi dan Multimedia supaya kita dapat tingkatkan internet di kawasan sekolah KEMAS di kampung-kampung.

“Sekiranya kita tingkatkan keupayaan capaian internet di sekolah KEMAS, kita boleh sediakan peralatan digital seperti peranti internet dan laptop kepada sekolah-sekolah ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Ramah Mesra Bersama Kakitangan KEMAS Negeri Pulau Pinang , hari ini.

Turut hadir, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican dan Ketua Pengarah KEMAS, Datuk Mohamad Yasid Bidin.

Jelas Mahdzir, 700 buah premis Tabika itu adalah fasa pertama KEMAS melaksanakan pelan transformasi digitalnya.

“Apabila keperluan ini dapat disediakan nanti, proses mendidik anak-anak di Tabika KEMAS bagi mengenal dunia digital dapat dilakukan dari awal perkembangan pendidikan mereka.

“Ini suatu perkara yang amat baik untuk anak-anak di sekolah KEMAS kerana pengetahuan mereka terhadap dunia digital dapat ditingkatkan,” katanya.

Beliau berkata, Pelan Transformasi Digital Pendidikan Awal Kanak-kanak Tabika KEMAS bermula tahun ini membabitkan 11,000 buah Tabika.

“Ia akan memberi manfaat kepada hampir 200 ribu kanak-kanak Tadika KEMAS di seluruh negara.

“Ini adalah usaha KEMAS untuk mendigitalisasikan sekolah di bawah KEMAS dan ia juga adalah untuk meningkatkan kualiti pendidikan awal kanak-kanak”, katanya. – Malaysiapost

Komen