Isu data peribadi : MP Kota Kinabalu cadang tamatkan penggunaan MySejahtera

Isu data peribadi : MP Kota Kinabalu cadang tamatkan penggunaan MySejahtera

AHLI Parlimen Kota Kinabalu Chan Foong Hin mencadangkan untuk menamatkan penggunaan aplikasi MySejahtera, yang telah menjadi aplikasi utama kerajaan semasa pandemik Covid-19.

Beliau berkata demikian di tengah-tengah pendengaran Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengenai penglibatan kerajaan dengan Entomo Malaysia Sdn Bhd (dahulunya KPISoft Malaysia Sdn Bhd) untuk membangunkan aplikasi itu tanpa kontrak.

Walaupun Putrajaya menegaskan semua data pengguna adalah milik kerajaan, Foong Hin berkata ketiadaan kontrak bermakna tiada peraturan jelas ditetapkan tentang cara data peribadi diuruskan.

“Tiada apa-apa untuk mengawal penggunaan data yang diperoleh dalam tempoh ini,” katanya memetik MalaysiaKini.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengakui pemilik lesen aplikasi MySejahtera mempunyai akses kepada data peribadi walaupun ia berada di bawah seliaan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Entomo, yang pada mulanya membangunkan aplikasi MySejahtera sebagai usaha “tanggungjawab sosial korporat” kepada kerajaan, telah menjual lesen permohonan itu kepada MySJ Sdn Bhd pada harga sekitar RM300 juta.

Kerajaan kini sedang berusaha untuk mendapatkan aplikasi itu tetapi menyasarkan jumlah yang “jauh lebih rendah daripada RM300 juta”.

Foong Hin berkata lebih mengejutkan tiada pihak bahkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) sanggup  bertanggungjawab atas kecuaian yang menyebabkan tiada sebarang kontrak dengan KPISoft.

“Kecuaian ini telah menyebabkan rakyat Malaysia menanggung kos ‘jauh lebih rendah daripada RM300 juta’ tetapi jelas dalam wilayah ‘berjuta-juta’.

“Adalah aneh bahawa MKN sebagai penjaga keselamatan negara nampaknya tidak menyedari pelanggaran keselamatan negara seperti itu dan kini sedang lepas tangan dari isu ini.

“Mungkin sudah tiba masanya untuk menghentikan penggunaan MySejahtera sebegitu kerana jelas ia hanya menunggu masa data akan disalahgunakan secara komersil, malah mungkin menjejaskan keselamatan negara,” katanya. – Malaysiapost

Komen