2 sekolah Malaysia antara finalis ‘Sekolah Terbaik Dunia’

DUA sekolah Malaysia telah mendapat tempat dalam 10 finalis bagi menerima Hadiah Sekolah Terbaik Dunia.

Sekolah Kebangsaan (SK) Kempadang, Kuantan, Pahang, telah disenaraikan dalam senarai pendek Top 10 Hadiah Sekolah Terbaik Dunia untuk Inovasi, lapor The Star.

Manakala Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kampong Jawa, Klang, Selangor disenaraikan dalam senarai pendek Top 10 Hadiah Sekolah Terbaik Dunia untuk Mengatasi Kesusahan semasa pengumuman dalam talian, hari ini.

Dianjurkan oleh T4 Education, pengasasnya Vikas Pota mengucapkan tahniah kepada sekolah dan berkata para pendidik di seluruh dunia akan dapat belajar daripada contoh ‘sekolah Malaysia yang cemerlang ini’.

Pengarah Urusan Yayasan Hasanah dan pemegang amanah pengasas Datuk Shahira Ahmed Bazari , berkata pemilihan kedua-dua sekolah itu adalah bukti bahawa ‘sekolah awam kita mampu menjadi antara yang terbaik di dunia’.

Setiap dua sekolah berpeluang memenangi wang tunai AS$50,000 (RM219,650).

T4 Education dalam satu kenyataan, berkata Hadiah Sekolah Terbaik Dunia bertujuan untuk meraikan sekolah di seluruh dunia atas peranan yang mereka mainkan dalam membangunkan generasi pelajar akan datang dan sumbangan mereka kepada kemajuan masyarakat, terutamanya selepas Covid-19.

Hadiah itu dianjurkan oleh T4 Education dengan kerjasama Yayasan Hasanah, Templeton World Charity Foundation, Accenture dan American Express. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights