Kes Adib: Laporan penuh siap Ogos depan

LAPORAN penuh kes kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim tiga tahun lalu, akan diketahui pada Ogos depan. 

Perkara itu diberitahu Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar yang berkata, kes berkenaan adalah antara tiga kes yang laporan penuh akan diketahui Ogos ini selain Pulau Batu Puteh dan dakwaan serta siasatan terhadap Tan Sri Tommy Thomas dalam buku dihasilkan bekas peguam negara itu. 

Menurutnya, laporan itu akan dikeluarkan oleh pasukan khas yang menjalankan siasatan dan kajian berhubung kes-kes berkenaan.

“Kita sudah memberi tempoh enam bulan sejak mereka dilantik pada penghujung Disember lalu untuk mengkaji tiga kes itu. Jawatankuasa terbabit ada melaporkan kepada Jemaah Menteri selepas tiga bulan melaksanakan kajian.

“Jawatankuasa meminta supaya tempoh disambung lagi untuk mereka memperhalusi dan meneliti dengan terperinci laporan terbabit,” katanya pada sidang media di Putrajaya, hari ini. 

Mengulas lanjut, Wan Junaidi menjelaskan, tempoh lanjut diperlukan bagi kerja penterjemahan berikutan ada laporan ditulis dalam bahasa Inggeris.

“Kita akan bekerjasama dengan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) yang mempunyai kepakaran menterjemah dalam pelbagai bidang, demi memastikan tiada kesalahan yang berlaku apabila penterjemahan selesai dilaksanakan,” katanya.

Beliau berkata laporan terbabit memerlukan sedikit masa berikutan pihak jawatankuasa siasatan juga berdepan masalah saksi dan perolehan dokumen.

“Kita juga menggunakan semua kepakaran di dalam dan luar negara. Sebagai contoh bagi siasatan kes Pulau Batu Puteh, kita ada menggunakan khidmat pakar dari The Hague, Belanda, dan England. Kita sepatutnya boleh mendapat laporan menjelang Ogos depan,” katanya. -Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights