Stadium Nasional Bukit Jalil: AFC beri ‘kata dua’

KONFEDERASI Bolasepak Asia (AFC) mengesahkan tiada penukaran venue melibatkan dua aksi terakhir Kumpulan E Kelayakan Piala Asia 2023.

Dua perlawanan berkenaan akan tetap berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil, lapor Utusan Malaysia.

Bagaimanapun, AFC memberi amaran supaya memastikan gelanggang itu dinaiktaraf dengan segera atau mungkin dikenakan ‘sekatan’.

Jelasnya, sekiranya padang gelanggang keramat skuad Harimau Malaya itu tidak dibaikpulih mungkin AFC tidak akan memberi kelulusan bagi penganjuran kejohanan peringkat Asia.

Perkara itu dimaklumkan Setiausaha Agung AFC, Datuk Seri Windsor Paul John yang mengakui kecewa dengan keadaan padang Stadium Nasional Bukit Jalil yang dilihat rosak selepas berlangsung empat perlawanan Kelayakan Piala Asia 2023 terutama sebelum sepak mula aksi Malaysia berdepan Bahrain pada Sabtu lalu disebabkan hujan lebat.

“Venue untuk dua perlawanan terakhir Kumpulan E akan tetap berlangsung di stadium yang sama dan kita harap keadaan padang akan bertambah baik sebelum sepak mula.

“Kita terkejut melihat keadaan padang dan takkan mahu menyalahkan hujan pula. Tuan punya tempat itu perlu lebih bersedia dan di sini bukannya Persatuan Bolasepak Malaysia(FAM) kena uruskan perkara itu.

“Jadinya, kita agak kecewa dengan keadaan padang yang masih lagi tidak dibaikpulih malah menggunakan alat yang tidak sesuai pula untuk membuang air atas padang.

“Saya fikir kalau keadaan padang Stadium Nasional Bukit Jalil berterusan dan tiada penambaikkan, AFC tidak akan meluluskan lagi perlawanan melibatkan perlawanan antarabangsa di stadium berkenaan,” katanya.

Terdahulu, media melaporkan hujan lebat yang membanjiri Stadium Nasional Bukit Jalil sejak petang pada Sabtu lalu menyaksikan permukaan padang ditakungi air.

Situasi itu memaksa petugas stadium terpaksa menolak air secara ‘manual’ menggunakan penyodok dan kadbod bagi memastikan permukaan padang dapat digunakan bagi aksi kelayakan Piala Asia 2023 antara Malaysia dan Bahrain.

Malah, petugas stadium masih giat menolak air ketika jam menghampiri 8.40 malam, hanya 20 minit sebelum perlawanan berlangsung.

Insiden berkenaan mengundang perdebatan di media sosial selepas netizen menyifatkan permukaan padang seperti ‘bendang’ dan ia juga menjatuhkan imej Malaysia. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights