Bella hadir prosiding pengecaman di mahkamah hari ini

SELEPAS dua kali tertangguh remaja kelainan upaya (OKU), Bella dijadual hadir ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini bagi prosiding pengecaman.

Selain Bella, beberapa individu yang namanya disebut dalam kes berkenaan juga dijadual hadir ke mahkamah hari ini bagi prosiding yang sama, lapor MalaysiaGazette.

Remaja yang menghidap sindrom Down itu dijadual hadir ke mahkamah bagi prosiding pengecaman pada 30 Mei lalu namun ditangguhkan kerana demam.

Isnin lalu Bella turut dijadualkan hadir ke mahkamah namun sekali lagi ditangguhkan.

Tindakan tersebut menyebabkan peguam pemerhati yang mewakili Tunku Ismail Sultan Ibrahim mahu mendapatkan penjelasan lanjut berhubung beberapa perkara yang dilihat ‘tidak harmoni’ dalam perbicaraan kes remaja sindrom down itu.

Datuk Khairul Anwar Rahmat berkata, antara perkara yang dibangkitkan adalah ketidakhadiran kali kedua Bella bagi sesi pengecaman.

Menurut beliau, pihaknya tidak dimaklumkan pihak pendakwaan lebih awal mengenai ketidakhadiran Bella.

“Kami baru dimaklumkan Bella tidak sihat hari ini menyebabkan berlaku rasa curiga sedangkan remaja terbabit sihat dalam sesi pertemuan di pusat perlindungan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), baru-baru ini.

“Jika benar Bella tidak sihat, mungkin pihak pendakwaan boleh maklumkan lebih awal kepada pasukan pemerhati dan peguam bela,” katanya.

Semalam Hakim Izralizam Sanusi yang mengendalikan kes tersebut menasihatkan pihak pendakwaan dan pembelaan agar bekerjasama dalam berkongsi maklumat berkaitan pengurusan kes termasuk penyelarasan saksi.

Izralizam berkata, perkara berkaitan penyelarasan saksi adalah proses biasa dalam pengendalian di mahkamah.

Seramai lapan saksi pendakwaan telah memberikan keterangan dalam kes itu.

Saksi kelapan Suhana Zam, 40, dijadual menyambung sesi pemeriksaan balas oleh pihak pendakwaan.

Perbicaraan tamat kira-kira pukul 3.30 petang semalam selepas Suhana mengadu tidak sihat kepada hakim.

Siti Bainun Ahd Razali, 30, mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan mengabai dan menganiaya remaja perempuan berusia 13 tahun itu, sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan fizikal serta emosi. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights