Suhu cecah 48 darjah celsius: Tiada jemaah Malaysia alami strok haba – TH

Suhu cecah 48 darjah celsius: Tiada jemaah Malaysia alami strok haba – TH

TIADA jemaah haji Malaysia dilaporkan diserang strok haba susulan keadaan cuaca panas mencecah 48 darjah celsius di Tanah Suci.

Ketua Rombongan Haji Malaysia, Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman, berkata pihak pengurusan Tabung Haji (TH) dan pasukan perubatan sentiasa memberi peringatan dari semasa ke semasa kepada jemaah agar menjaga kesihatan diri serta tidak terdedah kepada cuaca panas.

Katanya, setakat ini seramai 6,075 daripada keseluruhan 14,306 jemaah haji negara sudah berada di tanah suci.

“Suhu di Mekah dan Madinah kini menjangkau 48 darjah celsius, bagaimanapun jemaah kita mudah mengadaptasi suasana dan cuaca apabila tiba di tanah suci.

“Alhamdulillah seperti musim haji lalu, disiplin para jemaah haji Malaysia kekal di tahap terbaik dan saya percaya kesiapsiagaan menunaikan ibadah itu hasil kursus yang diadakan semasa di tanah air,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Syed Saleh berkata, disiplin tinggi jemaah haji negara sering mendapat pujian dan pengiktirafan kerajaan Arab Saudi hingga dijadikan kayu pengukur disiplin kepada jemaah dari seluruh dunia.

“Ini kerana rakyat Malaysia sinonim dengan budaya peramah dan patuh kepada sebarang peraturan dikeluarkan oleh pengurusan TH mahu pun kerajaan Arab Saudi,” katanya. – Malaysiapost

Komen