Perlis tidak berpegang pada wahabi – Raja Perlis

Perlis tidak berpegang pada wahabi – Raja Perlis

RAJA Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail menegaskan bahawa negeri itu tidak berpegang langsung kepada ajaran ‘Wahabi’.

Tuanku Syed Sirajuddin bertitah, Perlis menjadi benteng utama Ahli Sunnah Wal Jamaah daripada segala amalan tahyul, khurafat dan tokok tambah ajaran agama tanpa asas benar yang dilihat semakin menjadi-jadi dalam kalangan masyarakat.

Justeru, baginda menyeru seluruh umat Islam supaya berganding bahu membela sunnah Rasulullah SAW kerana ia wajar diambil berat oleh setiap Muslim, lapor Bernama.

Baginda bertitah demikian ketika berkenan menutup program Perkampungan Sunnah Siri ke-7 di Masjid Alwi, Kangar, malam tadi.

Berangkat sama ialah Raja Perempuan Perlis Tuanku Tengku Fauziah Tengku Abdul Rashid, Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Majlis penutup itu turut dihadiri Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man, barisan Exco kerajaan negeri dan Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

“Beta ingin tegaskan bahawa negeri Perlis tidak berpegang langsung kepada ajaran ‘Wahabi’.

“Keutamaan kita di Perlis adalah setiap perkara perlu berteraskan al-Quran dan sunnah dengan melihat kepada huraian dan ijtihad ulama yang muktabar terdiri daripada semua aliran Ahli Sunnah Wal Jamaah, tidak terhad kepada satu tokoh sahaja,” titah baginda.

Program Perkampungan Sunnah itu yang diadakan selama tiga hari bermula Jumaat lalu bertemakan ‘Bangkit Membela Sunnah’ menjadi platform dalam membincangkan topik semasa sebagai usaha pendedahan kepentingan dalil dan kaedah yang benar dalam beragama. – Malaysiapost

Komen