Dr Chandra bersyukur anak, cucu bebas

DR Chandra Muzaffar bersyukur kebenaran membuktikan anaknya, Samirah tidak bersalah membunuh suaminya, empat tahun lalu.

Menurutnya, keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini jelas menunjukkan anak dan cucunya tidak terbabit dengan tuduhan membunuh bekas menantunya yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Cradle Fund, Allahyarham Nazrin Hassan.

“Alhamdulillah, inilah berita yang kita tunggu-tunggu selama empat tahun. Ia berita yang amat menggembirakan.

“Inilah satu bukti yang jelas tentang kemenangan, kebenaran kerana kita tahu inilah kebenarannya dan kita tidak meragui langsung tentang apa yang sebenarnya berlaku kerana kita kenal baik arwah Nazrin,” katanya dipetik Harian Metro, hari ini.

Bekas pemimpin PKR itu juga menjelaskan, beliau dan keluarga sejak dari awal lagi sukar mempercayai tuduhan terhadap Samirah dan dua anaknya itu.

“Kita tahu bahawa hubungannya dengan anak saya (Samirah) dan anak-anak yang lain begitu mesra, begitu rapat dan akrab.

“Bila tuduhan itu dibuat, kami semua terkejut dengan tuduhan yang dibuat beberapa minggu selepas arwah dikebumikan.

“Kita semua maklum peristiwa ini berlaku pada Jun 2018 tetapi tuduhan seperti bunuh ini timbul sekitar Oktober (2018). Cerita ini tiba-tiba timbul, walhal tiada bukti langsung seperti mana dibuktikan dalam mahkamah, tiada bukti langsung,” katanya.

Mengulas lanjut, Dr Chandra berkata, tuduhan berkenaan menimbulkan kesengsaraan yang besar kepada mereka sekeluarga serta sahabat dan selama empat tahun, mereka terpaksa menanggung bebanan dan penderitaan.

Menurutnya, selama empat tahun juga Samirah tidak bekerja manakala dua cucunya pula dibebani dengan tuduhan membunuh pada usia yang masih terlalu muda.

“Alhamdulillah selepas empat tahun, keputusan mahkamah hari ini membuktikan mereka tidak terbabit dengan tuduhan itu.

“Samirah mungkin dapat bekerja semula, begitu juga cucu-cucu saya, seorang kini di peringkat pra universiti dan seorang lagi bersekolah.

“Sekarang mereka dapat menumpu perhatian sepenuhnya dalam pelajaran kerana mereka pelajar yang bagus tanpa dibebani lagi dengan tuduhan yang amat berat itu.

“Saya harap selepas ini Samirah dan dua cucu dapat jalani kehidupan dengan lebih baik, lebih tenang dan dapat menyumbang bakti kepada masyarakat, insya-Allah,” katanya.

Terdahulu, Mahkamah Tinggi Shah Alam memerintahkan Samirah, 47, bersama dua anaknya dilepas serta dibebaskan daripada pertuduhan membunuh Allahyarham Nazrin pada 2018.

Hakim Datuk Ab Karim Ab Rahman menetapkan keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap Samirah yang juga balu Allahyarham Nazrin dan dua anaknya berusia 16 serta 19 tahun. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights