Subsidi rakyat tak dimansuh, pemberian bertambah – Annuar

KERAJAAN tidak menarik balik subsidi yang diberikan kepada rakyat sebaliknya meningkatkan lagi pemberian bagi membantu meringankan beban mereka yang terkesan dengan kenaikan harga barang ketika ini.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa, berkata kerajaan sentiasa prihatin dengan masalah kos sara hidup yang dihadapi rakyat, sehingga menampung sejumlah RM43 bilion subsidi untuk pelbagai perkara.

Katanya, beliau menafikan sekeras-kerasnya tuduhan bahawa kerajaan menarik balik segala subsidi pada 31 Julai seperti didakwa dan menyifatkannya sebagai fitnah besar terhadap kerajaan.

“Kerajaan pimpinan Perdana Menteri buat keputusan jitu iaitu dasar membantu rakyat melalui subsidi dikekalkan, malah jumlah subsidi ditingkatkan, selain subsidi lama yang masih berjalan sedang dikaji supaya pelaksanaannya lebih berkesan,” katanya.

Beliau mengulas mengenai sebuah video di laman Tik Tok yang mendakwa kerajaan akan menarik balik semua subsidi pada 31 Julai ini, sehingga mengakibatkan rakyat melakukan pembelian panik.

Annuar berkata, walaupun media sosial mempunyai akses kebebasan dalam menyalurkan sebarang maklumat dan pandangan, namun ia harus disertai dengan sikap tanggungjawab dan tidak disalah guna untuk tujuan tidak baik.

Beliau berkata, peluang kebebasan itu perlu digunakan sebaik mungkin untuk tujuan positif, memberi pandangan dan teguran berfakta, sekali gus tidak menyebarkan berita palsu yang memudaratkan rakyat.

“Namun orang ramai perlu sedar, menyebar berita palsu satu kesalahan dan ada undang-undang yang mengawalnya, mereka yang sengaja berbuat demikian boleh disabitkan dengan tindakan tertentu,” katanya.

Annuar berkata, terdapat tiga kategori penyebaran berita palsu iaitu membabitkan sumber berita separa benar yang dijadikan ‘dramatise’ seperti format berita sebenar sehingga dianggap seperti benar.

“(Selain) sumber yang mempunyai ‘ulterior motive’ iaitu berniat menyebarkan fitnah serta sumber netizen yang mempuyai kurang kefahaman,” katanya.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan kerajaan masih mengekalkan subsidi minyak masak dengan jumlah RM4 bilion untuk tahun ini, bagi menanggung kategori minyak masak kampit satu kilogram (kg).

Perdana Menteri berkata, program subsidi yang bermula sejak Jun 2007 itu, adalah subsidi yang ditanggung kerajaan bagi minyak masak kampit berharga RM2.50 satu kilogram untuk kegunaan Keluarga Malaysia golongan B40, berbanding harga pasaran sebenar iaitu RM9. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights