Demonstrasi jalanan bukan cara mencari penyelesaian – Sultan Johor

Demonstrasi jalanan bukan cara mencari penyelesaian – Sultan Johor

SULTAN Johor Sultan Ibrahim Iskandar, bertitah menegaskan perhimpunan jalanan sebagaimana dicadangkan oleh seorang pemimpin DAP, bukannya cara bertanggungjawab dalam mencari penyelesaian yang membina.

Justeru, Baginda bertitah suara atau pandangan daripada pelbagai lapisan masyarakat boleh disampaikan kepada kerajaan menerusi pelbagai forum lain.

“Tidak cukup peritkah pengajaran daripada demonstrasi yang menjadi detik hitam dalam sejarah negara kita seperti pada tahun 1969, dan tidak lama dahulu, perhimpunan Bersih?

“Ia tidak mencapai sebarang matlamat, selain mengakibatkan kekecohan dan kerosakan. Ini bukan cara negara kita… tiada yang menang. Semuanya akan rugi dan kita tidak tahu berapa lama kita boleh pulih daripada kesan perhimpunan sebegitu.

“Undang-undang negara kita mesti dihormati. Janganlah buat kenyataan berbaur hasutan kerana ia tidak membantu, sedangkan ada banyak saluran yang lebih membina untuk menyuarakan pandangan,” titahnya Sultan Ibrahim menerusi Royal Press Office (RPO) seperti dimuat naik di Facebooknya, hari ini.

Baru-baru ini, anggota Jawatankuasa Tertinggi Pusat DAP, Sheikh Umar Bagharib Ali mengeluarkan kenyataan agar rakyat berhimpun beramai-ramai sebagai tanda protes susulan kenaikan kos sara hidup, seperti dilaporkan sebuah portal berita dalam talian tempatan.

Sultan Johor, bertitah perhimpunan jalanan juga akan memberi impak negatif kepada ekonomi negara, menakutkan pelabur asing dan merencatkan permulihan negara daripada pandemik Covid-19.

“Janganlah buat perhimpunan sebegini. Pertumbuhan negara kita mesti dipupuk melalui dialog yang matang, bukan tindakan yang akan mengancam ketenteraman awam dan keselamatan negara,” titahnya. – Malaysiapost

Kredit Foto: Sultan Ibrahim

Komen