Membalas tulisan Puad Zarkashi terhadap Annuar Musa

PUAD Zarkashi dalam hantaran Facebook beliau kata Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa tidak memahami situasi politik hari ini.

Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman bukan dipecat. Tajuddin digugurkan dan diganti dengan orang lain.

Puad kata, menggugurkan orang yang dilantik dan digantikan dengan orang lain adalah normal.

Puad juga kata, Annuar Musa silap bila kata, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak pernah pecat sesiapa dari Umno. Puad kata, Anwar Ibrahim dipecat dari jawatan Timbalan Presiden Umno dan TPM.

Realiti politik

Agak mengecewakan apabila membaca tulisan Puad ini. Seorang Ahli MKT Umno dan kini Speaker Dewan Undangan Negeri Johor.

Betullah. Sesiapa yang dilantik oleh Presiden, boleh digugurkan dan diganti dengan orang lain.

Tetapi alasan gugurkan Tajuddin kerana mengkritik Presiden dalam MKT, sesuatu yang amat sukar untuk diterima dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi bukan diktator.

Sudah dua kali Tajuddin digugurkan. Pertama, sebagai Pengarah Pilihan Raya Umno dan terkini, Ahli MKT Umno.

Alasan kerana Tajuddin bakal menjawat jawatan Duta Besar Malaysia di Jakarta juga tidak masuk akal. Dulu ramai pemimpin Umno yang lain pernah menjawat jawatan Duta Malaysia ke Amerika Syarikat, Indonesia dan lain-lain, tidak pula diarahkan meletakkan jawatan sebagai Ahli MT Umno.

Perkara Kedua, tulisan Puad juga cuba mengelirukan rakyat dengan menyatakan bahawa Anwar Ibrahim pernah dipecat oleh Tun Dr Mahathir dari Umno.

Puad. Oh Puad! Bacalah betul-betul kenyataan Annuar Musa, Annuar kata, Tun Mahathir tidak pernah memecat sesiapa pun dari parti Umno, yang menentang ataupun mengkritik Tun dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi secara terbuka walaupun mereka itu seorang menteri atau timbalan menteri.

Perlu diperingatkan kepada Puad dan penyokong-penyokong tegar Puad, bahawa Anwar Ibrahim dipecat sebagai Timbalan Presiden Umno pada tahun 1998 bukan kerana mengkritik Tun M tetapi kerana Anwar berhadapan dengan Kes Sodomy dan penyalahgunaan kuasa.

Anwar Ibrahim dipecat kerana kesalahan moral dan pada April 1999, Anwar didapati bersalah atas kedua-dua tuduhan oleh mahkamah dan dipenjarakan.

Fakta-fakta ini amat jelas dan boleh dilihat semula sekiranya dibuat sedikit kajian.

Akhirnya, adalah UN-CALL FOR untuk Puad Zarkashi menyerang Annuar Musa, Menteri Komunikasi dan Multimedia sedemikian dengan fakta-fakta yang salah.

Persoalannya, perlu ditanya sejujur-jujurnya, benarkah pemecatan terhadap Anwar Ibrahim pada tahun 1998, tidak membawa kesan kepada parti Umno?

Benarkah pemecatan Muhyiddin Yassin pada tahun 2015, tidak membawa kesan kepada Umno? Benarkah dengan pemecatan Tajuddin Rahman pada Jun 2022 ini, tidak akan membawa kesan kepada Umno?

Masalah kita dalam politik ialah apabila suatu pihak itu berada dalam penafian selalu, takut untuk berhadapan dengan realiti sebenar dan takut menyatakan bahawa SPADE IS A SPADE.

Melihat keadaan ini, secara realitinya, orang buta pun tahu, apa kesan terhadap pemecatan-pemecatan yang berlaku selama ini.

Rakyat melihat, sepatutnya seseorang pemimpin tertinggi parti, bebas untuk dikritik oleh siapa sahaja demi untuk kebaikkan parti dan negara.

Tajuddin Rahman tidak terkecuali. Dia sepatutnya bebas menyuarakan pandangan beliau.

Datuk Saiful Bahar Mohd Ashad
Penulis ialah penganalisis politik dan polisi kerajaan untuk badan bebas dan portal berita
(Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis, tidak semestinya menggambarkan pendirian Malaysiapost)

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights