Satu lagi “sembang kedai kopi” jika bukan PM ketuai pasukan khas – Guan Eng

Satu lagi “sembang kedai kopi” jika bukan PM ketuai pasukan khas – Guan Eng

PASUKAN Khas Jihad Tangani Inflasi akan menjadi satu lagi “sembang kedai kopi” tanpa sebarang tindakan konkrit jika Perdana Menteri tidak mengambil tanggungjawab mengetuainya sendiri.

Pengerusi DAP, Lim Guan Eng berkata ia penting bagi menekankan komitmen serius kerajaan untuk menangani krisis kewangan teruk yang dihadapi rakyat dan perniagaan.

“Apa gunanya menubuhkan satu lagi Jawatankuasa Khas Kabinet enam menteri apabila diketuai oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa, yang tidak dapat mengira dengan tepat analisis kos-faedah pemansuhan subsidi untuk ayam, telur dan minyak masak (kecuali peket 1kg)?

“Lebih teruk, M40 dan PKS langsung tidak mendapat bantuan tambahan walaupun mereka juga turut menderita.

“Ini ditunjukkan oleh kenaikan kos pengeluaran dan diukur oleh Indeks Harga Pengeluar (IHPR) pengeluaran tempatan Malaysia, yang mengukur kos barangan selepas keluar dari kilang, naik 11.2% pada Mei 2022 berbanding 11% pada April 2022,” katanya menerusi hantaran di Facebooknya.

Ahli Parlimen Bagan itu menambah, ramai penganalisis berpendapat peningkatan kos buruh dan bahan ditambah dengan kekurangan pekerja yang teruk, menyebabkan kegagalan besar kerajaan sekarang untuk memudahkan kemasukan pekerja tempatan.

Katanya, Perdana Menteri boleh membantu mengurangkan kos yang semakin meningkat dengan menyelesaikan masalah kekurangan tenaga kerja pekerja asing dengan menggunakan kuasanya, tetapi sekali lagi enggan mengambil tanggungjawab.

“Berapa lama Ismail Sabri boleh menunggu apabila keadaan kewangan menjadi lebih sukar dengan CPI untuk Mei 2022 melebihi jangkaan dengan meningkat kepada 2.8% walaupun semua kawalan harga dikenakan ke atas barangan keperluan,” katanya.

Kelmarin Kabinet bersetuju menubuhkan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi, bagi membantu Keluarga Malaysia menghadapi cabaran peningkatan kos sara hidup.

Perdana Menteri berkata pasukan khas itu berperanan mengumpul maklumat daripada kementerian, agensi dan orang ramai bagi merangka strategi serta mengkoordinasi tindakan menyelesaikan isu-isu berkaitan inflasi, khususnya mengawal kenaikan harga barang dengan lebih efisien dan berkesan.

Katanya, pasukan khas itu akan berfungsi sebagaimana pasukan menguruskan pandemik Covid-19, dengan mengadakan mesyuarat dua kali seminggu iaitu pada Isnin dan Khamis. – Malaysiapost

Komen