Sime Darby jual syarikat-syarikat Pelabuhan Weifang RM1.27 bilion

Sime Darby Bhd menamatkan perniagaan pelabuhan bukan teras dengan menjual keseluruhan kepentingan ekuiti dalam syarikat-syarikat Pelabuhan Weifang pada 1.92 bilion yuan (kira-kira RM1.27 bilion).

Sime Darby dalam kenyataan hari ini berkata, selain pertimbangan penjualan, Sime Darby Overseas (HK) Ltd (SDOHK) akan menerima jumlah indikatif 541 juta yuan (kira-kira RM357 juta) sebagai pembayaran balik pinjaman pemegang saham.

“Hasil penjualan syarikat-syarikat Pelabuhan Weifang oleh Sime Darby akan digunakan untuk pelaburan masa depan perniagaan teras kumpulan dalam sektor perindustrian dan automotif, di samping perbelanjaan modal dan/atau pembayaran balik pinjaman jangka pendek,” katanya menerusi kenyataan.

Sebelum itu, anak syarikat milik penuh tidak langsung kumpulan, SDOHK telah menandatangani perjanjian untuk menjual kepentingannya dalam lapan entiti kepada SPG Bohaiwan Port Group Co Ltd, yang merupakan sebahagian daripada Shandong Port Group Co.

Shandong Port Group Co merupakan syarikat yang ditubuhkan oleh kerajaan wilayah Shandong untuk menyatukan aset pelabuhan di wilayah tersebut.

Syarikat-syarikat yang dijual itu menyediakan pelbagai perkhidmatan pelabuhan seperti memuatkan dan memunggah kontena, pukal kering, pukal berasingan, kargo am dan cecair serta perkhidmatan penyimpanan untuk pelanggan pelabuhan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Sime Darby secara beransur-ansur menjual aset yang telah dikenal pasti sebagai bukan teras, sebagai sebahagian daripada usaha kumpulan menyelaraskan portfolio dan menggunakan semula modal bagi menyokong pertumbuhan perniagaan teras dalam bidang perindustrian dan automotif.

Sime Darby menambah, penjualan ini termasuk perniagaan pengurusan air di Weifang serta kepentingan dalam Tesco Malaysia, Eastern & Oriental Bhd dan tiga pelabuhan sungai di Jining.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Jeffri Salim Davidson berkata, China kekal sebagai antara pasaran penting Sime Darby dan ia menyumbang hampir 40 peratus kepada perolehan kumpulan.

Katanya, perniagaan perindustrian dan automotif kumpulan di negara itu meliputi 120 lokasi dan 14 wilayah.

“Justeru, pihaknya berharap dapat menyalurkan hasil yang diterima daripada penjualan ini untuk meluaskan dan mengukuhkan kedudukan SIme Darby dalam sektor perindustrian dan automotif di China selain terus meneroka peluang dalam pasaran lain.

“Tempoh beberapa tahun lalu amat mencabar bagi sektor pelabuhan, dan kami terhutang budi kepada kerajaan wilayah Shandong kerana menyempurnakan penjualan ini, lantas membolehkan kami menyalurkan hasil yang diraih untuk mengembangkan perniagaan teras kami,” katanya.

Perjanjian penjualan saham itu dijangka dapat diselesaikan pada suku keempat 2022. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights