Umat Islam bakal dibenar semula cium Hajarul Aswad

Umat Islam bakal dibenar semula cium Hajarul Aswad

UMAT Islam yang beribadat di Masjidil Haram berpeluang untuk mencium Hajarul Aswad kembali, selepas dua tahun ditangguhkan kerana penularan Covid-19.

Presidensi Umum untuk Hal Ehwal Dua Masjid Suci mengumumkan pelan komprehensif bagi membenarkan semula solat di kawasan Hijir Ismail dan mencium Hajarul Aswad sudah sedia untuk digunakan dalam masa terdekat.

Jawatankuasa tersebut telah selesai merumuskan rancangan lanjutan untuk dua perkara tersebut agar berlangsung dalam suasana selamat dan tenang.

Memetik portal antarabangsa, ia adalah di bawah bimbingan dan idea susulan Ketua Presiden, Sheikh Abdul Rahman Al-Sudais.

Petugas presidensi dengan kerjasama pihak berkuasa yang berkenaan akan menyediakan perkhidmatan terbaik kepada Dua Masjid Suci serta kepada jemaah haji dan umrah untuk melakukan ritual mereka dengan mudah dan selesa.

Perancangan melalui pelan organisasi lanjutan yang digubal bagi memenuhi aspirasi pemeĀ­rintah Arab Saudi untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada jemaah dan pengunjung Masjidil Haram.

Perlu diingatkan bahawa Hijir Ismail adalah kawasan berbentuk bulan sabit yang bersebelahan dengan Kaabah.

Hijir Ismail adalah tempat Nabi Ibrahim A.S membina tempat perlindungan untuk anaknya, Nabi Ismail A.S dan isterinya, Siti Hajar.

Kawasan kira-kira tiga meter bersebelahan dengan dinding di sisi Hijir Ismail sebenarnya merupakan sebahagian daripada Kaabah, manakala selebihnya terletak di luar rumah suci Allah itu.

Solat di dalam kawasan Hijir Ismail adalah disunatkan ketika melakukan ibadat haji atau umrah dan sentiasa menjadi rebutan para jemaah yang datang ke tanah suci.

Manakala Hajarul Aswad yang terletak di penjuru selatan Kaabah adalah batu yang menjadi titik permulaan dan pengakhiran untuk ibadah tawaf.

Tahun lalu, Kementerian Haji dan Umrah mengumumkan bahawa akan ada pilihan pada permohonan Eatmarna dan Tawakkalna untuk menempah janji temu bagi slot mencium Hajar Aswad, menyentuh Sudut Yaman (Al-Rukn Al-Yamaani) dan menunaikan solat di Hijir Ismail.

Namun, kenyataan tersebut ditarik balik tidak lama kemudian kerana situasi pandemik belum stabil. – Malaysiapost

Komen