PRU15 diadakan jika terdapat tarik sokongan – Ismail Sabri

PRU15 diadakan jika terdapat tarik sokongan – Ismail Sabri

KERAJAAN sentiasa bersedia menghadapi kemungkinan untuk mengadakan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) dalam masa terdekat sekiranya terdapat pihak menarik sokongan terhadap kerajaan.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata PRU-15 perlu diadakan jika perkara itu berlaku bagi memilih kerajaan yang baharu.

“Kalau ada pihak yang menarik sokongan dan kerajaan tumbang, maka pilihan raya perlu diadakan selepas itu.

“Kerajaan sentiasa bersedia menghadapi pilihan raya dalam apa juga keadaan.

“Kalau kita masih kekal, kita pertimbangkan tarikh pilihan raya mengikut kesesuaian dan saya sudah sebutkan pilihan raya akan tetap diadakan,” katanya seperti dilaporkan Berita Harian.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2022, di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), hari ini.

Terdahulu, media melaporkan PN berkemungkinan menarik diri daripada kerajaan sebagai protes terhadap keengganan Perdana Menteri untuk memenuhi perjanjian bagi melantik Timbalan Perdana Menteri daripada Bersatu.

Menjelaskan mengenainya, Ismail Sabri berkata, beliau difahamkan penarikan sokongan PN itu tidak dikeluarkan secara rasmi dan kenyataan berkenaan hanya dibuat oleh satu dua orang saja.

“Saya pun dengar macam tu saja, ada ahli parti itu yang menyatakan perkara itu tidak dibawa ke dalam mesyuarat parti pun.

“Dari segi tindakan kita tunggu dulu keputusan rasmi parti berkenaan,” katanya.

Bagaimanapun, Ismail Sabri menegaskan dalam negara demokrasi mana-mana parti politik boleh membuat keputusan sendiri.

“Apa yang penting, (penarikan sokongan) kesannya kita terpaksa hadapi pilihan raya. Kalau semua bersedia, maka kita tiada pilihan untuk mengadakan pilihan raya,” katanya. – Malaysiapost

Komen