PM ucap tahniah kepada Harimau Malaya

PM ucap tahniah kepada Harimau Malaya

PERDANA Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengucapkan tahniah kepada skuad Harimau Malaya yang berjaya menempah tiket ke perlawanan akhir Piala Raja Thailand, semalam.

Pasukan negara mara ke final selepas menewaskan tuan rumah Thailand 5-3, menerusi penentuan sepakan penalti.

Perdana Menteri berkata, beliau berharap aksi sama dapat dipamerkan skuad kendalian Kim Pan Gon itu, apabila bertemu Tajikistan pada perlawanan akhir, Ahad ini.

“Ayuh Keluarga Malaysia, sama-sama kita terus memberi sokongan kepada skuad Harimau Malaya untuk menjulang Piala Raja Thai,” katanya menerusi Facebook.

Dalam perlawanan di Stadium 700th Anniversary of Chiang Mai, Thailand, malam semalam, La’Vere Corbin-Ong berjaya meletakkan Malaysia di hadapan, sebelum Thailand menyamakan kedudukan menerusi Pansa Hemviboon pada minit akhir 90 minit perlawanan dan memaksa pemenang perlawanan ditentukan menerusi sepakan penalti.

Skuad negara bakal berdepan Tajikistan pada final Piala Raja Thailand selepas pasukan itu menewaskan Trinidad & Tobago dalam satu lagi aksi separuh akhir di venue sama Ahad ini.

Untuk rekod, Malaysia pernah menjulang piala berkenaan sebanyak empat kali iaitu pada 1972, 1976, 1977 dan 1978. – Malaysiapost

Komen