Kerabat Arab Saudi beri Najib AS$100 juta – Saksi

Kerabat Arab Saudi beri Najib AS$100 juta – Saksi

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu, Datuk Seri Najib Razak menerima hadiah AS$100 juta daripada individu yang didakwa kerabat Diraja Arab Saudi bagi menghargai peranan beliau selaku pemimpin Islam moden ketika berjawatan Perdana Menteri, 11 tahun lalu.

Memetik Kosmo, hadiah tersebut didakwa diberikan oleh bekas Gabenor Wilayah Madinah, Saud Abdulaziz Majid Al Saud melalui sepucuk surat bertarikh 1 Februari 2011 yang dialamatkan kepada bekas Perdana Menteri itu.

Perkara itu dikemukakan oleh pihak pembelaan melalui keterangan Pengurus Cawangan Ambank (M) Berhad Jalan Raja Chulan, R Uma Devi, 43, pada perbicaraan kes rasuah dan pengubahan wang haram melibatkan Najib.

Menurut surat berkenaan yang dirujuk kepada Uma Devi, kerabat itu menyatakan beliau tidak mengharapkan sebarang faedah peribadi sama ada secara langsung atau sebaliknya terhadap hadiah yang diberikan.

“Hadiah ini tidak boleh ditafsir sebagai rasuah kerana perbuatan itu bercanggah dengan hukum Islam dan secara peribadinya saya tidak menggalakkan amalan sedemikian dalam apa cara sekalipun.

“Ini hanya penghargaan peribadi dan saya berharap hadiah ini sebagai penggalak usaha-usaha memperkenalkan Islam ke serata dunia,” menurut surat itu.

Surat berkenaan turut menyatakan, wang AS$100 juta itu hanya hadiah dan akan dimasukkan ke dalam akaun Najib pada bila-bila masa yang bersesuaian dan bekas Perdana Menteri itu mempunyai budi bicara untuk menentukan bagaimana ia digunakan.

Menurut surat itu, kerabat diraja tersebut tertarik dengan hasil usaha bekas Perdana Menteri melaksanakan prinsip berlandaskan Islam ketika memperkenalkan Malaysia ke mata dunia terutama selepas tanggapan global diberikan ekoran ‘Tragedi 9/11’.

Dalam prosiding pemeriksaan balas, peguam Wan Aizuddin Wan Mohammed turut merujuk saksi kepada dokumen penyata akaun Najib yang menunjukkan terdapat kemasukan wang berjumlah RM2.08 bilion melalui sembilan transaksi ke dalam akaun Ambank pada Mac dan April 2013.

Wan Aizuddin mencadangkan kepada Uma Devi bahawa dapat disimpulkan alasan mengapa wang terbabit dimasukkan ke dalam akaun anak guamnya.

“Saya tidak boleh membuat kesimpulan kerana jumlahnya berbeza dan saya tidak pasti sama ada surat itu dikemukakan kepada pihak bank sebelum transaksi berlaku,” katanya. -Malaysiapost

Komen