Zahid patut minta PM buat mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi, bukan gesa PRU 

Zahid patut minta PM buat mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi, bukan gesa PRU 

Marzuki Mohamad 

PRESIDEN Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kata banyak perakuan Majlis Pemulihan Negara (MPN) tidak dilaksanakan oleh kerajaan kerana Tan Sri Muhyiddin Yassin bukan Perdana Menteri. 

Ini suatu alasan yang amat tidak munasabah. Mari saya jelaskan mengapa. 

Semua keputusan MPN dibawa ke Kabinet menerusi Memorandum Jemaah Menteri (MJM) untuk diluluskan Kabinet. Sebagai bekas menteri dan Timbalan Perdana Menteri, Presiden Umno tentulah arif apa maksud MJM. 

Daripada 95 keputusan MPN, 86 telah diluluskan oleh Kabinet. Sembilan lagi sedang menunggu kelulusan. 

Jadi, tidak kiralah Tan Sri Muhyiddin Perdana Menteri atau tidak, apabila telah menjadi keputusan Kabinet, maka keputusan MPN mesti dilaksanakan oleh kerajaan. 

Tetapi tidak mengapalah. Katakanlah kita bersetuju dengan pandangan Presiden Umno itu. Oleh kerana Tan Sri Muhyiddin bukan Perdana Menteri, mungkin tidak ramai yang ambil peduli akan keputusan MPN walaupun ia telah menjadi keputusan Kabinet. 

Selain MPN, ada satu lagi mekanisme pengurusan ekonomi negara yang penting iaitu Majlis Tindakan Ekonomi yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri sendiri. Majlis ini dianggotai oleh menteri-menteri berkaitan ekonomi dan pakar-pakar ekonomi. 

Di sinilah keputusan-keputusan penting mengenai ekonomi negara dibuat.  Keputusan-keputusan ini kemudiannya dibawa ke Kabinet untuk pengesahan. 

Semasa Tan Sri Muhyiddin menjadi Perdana Menteri, Majlis Tindakan Ekonomi bersidang setiap minggu pada hari Isnin. Keputusannya dibawa ke Kabinet pada hari Rabu. Jadi menteri-menteri boleh ambil tindakan susulan segera di kementerian masing-masing selepas ia menjadi keputusan Kabinet. 

Dalam keadaan negara sedang berhadapan dengan masalah ekonomi yang kian meruncing, Majlis Tindakan Ekonomi sepatutnya bersidang dengan lebih kerap untuk membuat keputusan-keputusan segera mengenai ekonomi. Tetapi saya dengar Majlis Tindakan Ekonomi telah agak lama tidak bersidang. 

Sepatutnya, Presiden Umno gesa Perdana Menteri supaya segera adakan Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi, bukan gesa segera diadakan pilihan raya. 

Kadar inflasi pada Ogos 2022 telah meningkat ke 4.7% dan inflasi makanan 7.2% berbanding 4.4% dan 6.9% masing-masing pada bulan Julai. Harga barang naik dan naik lagi. Kadar OPR juga dijangka akan dinaikkan lagi. 

Jadi apa Majis Tindakan Ekonomi buat untuk atasi masalah ini? 

Selain Majlis Tindakan Ekonomi, ada juga Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi yang diketuai oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia? Apa sudah jadi dengan pasukan ini? Lama sudah tidak dengar khabar berita.

Penulis ialah bekas Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri Malaysia kelapan 

(Artikel ini dipetik sepenuhnya dari hantaran di Facebook beliau, tidak semestinya menggambarkan pendirian Malaysiapost) 

Komen