Umno tak pernah jemput PAS hidupkan semula MN – Ahmad Zahid

Umno tak pernah jemput PAS hidupkan semula MN – Ahmad Zahid

UMNO tidak pernah menjemput PAS untuk menghidupkan semula Muafakat Nasional (MN) yang didakwanya dikhianati parti Islam itu sendiri.

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, Umno juga tidak pernah memulakan sebarang rundingan mengenai kerjasama dengan PAS bagi menghadapi pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

“Kita tidak pernah pun mulakan rundingan, jadi tidak ada persoalan sama ada kita memulakan atau menghentikan. Mereka yang datang kepada kita, mereka yang mahu bersama untuk mewujudkan semula MN.

“Setelah kita ditinggalkan, kita tidak pernah menghalau sesiapa untuk tidak berkawan dengan kita dan kita juga tidak menjemput sesiapa untuk berkawan semula dengan kita. Itu jalan mereka sendiri,” katanya kepada media selepas merasmikan Perhimpunan Agung MIC ke-76, di Serdang, hari ini.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu berkata, Umno memilih parti yang setia dalam BN untuk menentukan masa depannya sendiri, walaupun PAS berkeras mahu menghidupkan MN bersama Bersatu dan Umno.

“Kami mempunyai pilihan kami sendiri untuk menentukan masa depan BN bersama rakan-rakan yang setia dalam komponen BN,” katanya.

BN kini disertai empat parti komponen, iaitu Umno, MCA, MIC dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS).

Sabtu lalu, mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat memutuskan untuk meneruskan usaha penyatuan ummah melibatkan Umno dan Bersatu bagi menghadapi PRU15 demi menjamin kestabilan politik negara selepas pilihan raya. -Malaysiapost

Komen