Umno Pontian mahu Ismail Sabri jadi PM ke-10

Umno Pontian mahu Ismail Sabri jadi PM ke-10

UMNO Bahagian Pontian mengusulkan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dipilih menjadi Perdana Menteri ke-10 sekiranya Barisan Nasional (BN) memenangi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) kelak.

Ketuanya, Datuk Seri Hasni Mohammad berkata, usul berkenaan merupakan salah satu daripada tiga yang diputuskan sebulat suara pada Mesyuarat Umno Bahagian Pontian hari ini yang turut dihadiri Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan.

“Umno Pontian bersetuju mengusulkan supaya Ismail Sabri yang juga Naib Presiden Umno diangkat sebagai Perdana Menteri jika BN menang PRU15 nanti.

“Bagi kami, jaminan Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri adalah lebih sesuai dan tepat berbanding hanya sebagai ‘poster boy’ BN,” katanya kepada media di Bangunan Umno Pontian, hari ini.

18 September lalu, media melaporkan Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan Ismail Sabri kekal sebagai ‘poster boy’ calon Perdana Menteri BN pada PRU15.

Dalam pada itu, Hasni yang juga Pengerusi Umno dan BN Johor berkata, dua lagi usul yang dikemukakan Umno Bahagian Pontian ialah menyokong siapa jua calon diputuskan pucuk pimpinan dan solidariti ahli parti.

“Sokongan tidak berbelah bahagi terhadap siapa jua calon parti adalah penting supaya semua jentera bergerak dan parti menang PRU15 nanti.

“Umno Pontian juga mengusulkan solidariti antara ahli parti perlu dikuatkan serta diperkukuhkan dan kita perlu bergerak bersama memenangkan siapa jua calon dikemukakan parti walaupun ia dari parti komponen,” katanya. -Malaysiapost

Kredit foto: Umno Online

Komen