5,694 mahasiswa institusi pendidikan MARA terima perantisiswa Keluarga Malaysia

5,694 mahasiswa institusi pendidikan MARA terima perantisiswa Keluarga Malaysia

SEJUMLAH 5,694 mahasiswa dari kumpulan B40 Institusi Pendidikan MARA (IPMA) mula menerima peranti di bawah Program Perantisiswa Keluarga Malaysia, Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (K-KOMM).

Menurut Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid, kementeriannya menerima hampir 10,000 permohonan daripada lima institusi IPMA.

“Peranti ini diberi kepada mahasiswa yang layak di bawah Fasa 1 bermula pada 3 September lalu, manakala pengagihan peranti di bawah Fasa 2 pula mula diagih pada Oktober selepas permohonan Fasa 2 dilanjutkan hingga 30 September lalu”, katanya hari ini.

Jelas Mahdzir, peranti tersebut diberikan secara hak milik kepada mahasiswa tanpa perlu memulangkannya semula kepada kerajaan.

Tambah Mahdzir, di peringkat IPT KPLB, mahasiswa yang menerima peranti tersebut adalah dari Universiti Kuala Lumpur (UniKL), University College Agroscience Malaysia (UCAM), Kolej Universiti Poly-Tech Mara (KUPTM), Kolej Poly-Tech Mara (KPTM) dan German-Malaysian Institute (GMI).

“Kepada mereka yang belum menerima peranti ini, saya akan mengesyorkan kepada Perdana Menteri agar inisiatif perantisiswa ini diteruskan kepada lebih banyak institusi pendidikan di bawah KPLB yang lain.

“Antaranya Kolej Profesional MARA (KPM), Institut Kemahiran MARA (IKM), Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM) dan lain-lain IPT KPLB bagi memastikan mahasiswa menerima manfaat daripada inisiatif tersebut,” katanya.

Terdahulu Mahdzir merasmikan Majlis Penyampaian Perantisiswa Keluarga Malaysia peringkat KPLB di UniKL Kampus Kota, Jalan Sultan Ismail di ibu negara hari ini.

Pada majlis itu, 200 mahasiswa dari lima IPMA dari zon tengah melibatkan UniKL MIIT, UniKL Business School, KUPTM KL, KPTM Bangi dan GMI menerima peranti berkenaan.

Turut hadir, Pengerusi MARA Corporation Sdn.Bhd, Senator Datuk Wira Othman Aziz; Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) KPLB, Datuk Che Murad Sayang Ramjan dan Ketua Pengarah MARA, Datuk Azhar Abdul Manaf. – Malaysiapost

Komen