6 mangsa nahas helikopter dipindahkan ke HRPB

6 mangsa nahas helikopter dipindahkan ke HRPB

ENAM mangsa insiden helikopter mendarat cemas di Brinchang dekat Tanah Rata, Cameron Highlands, sudah dipindahkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh, malam tadi.

Ketua Polis Perak, Datuk Mohd Yusri Hassan Basri, berkata kesemua mangsa yang selamatkan dibawa ke Hospital Hajjah Kalsom di Tanah Rata, Cameron Highlands terlebih dahulu bagi mendapatkan rawatan sebelum dipindahkan ke HRPB, malam tadi.

Polis juga sudah mengenal pasti identiti semua mangsa yang terbabit dalam insiden berkenaan.

Mangsa adalah juruterbang helikopter itu, Kapten Fedzrol Norazam, 43, mengalami pendarahan dalaman manakala pegawai perubatan, Dr Munirah Abd Rahman, 35, cedera tulang belakang dan abdomen.

Pembantu Kesihatan Awam, Zainurol Fazlan Zainudin, 40, cedera di kepala; Penolong Pegawai Perubatan, Muhamad Azlan Hanifah, 31 (mengalami kecederaan di bahagian muka).

Sementara, Jururawat Kesihatan, Norhasikin Abu Seman, 38, (patah kaki kanan); dan Jururawat Masyarakat, Hashilawati Hussin, 43, cedera di lutut dan patah bahu kanan.

Terdahulu, Mohd Yusri berkata, mangsa terakhir dibawa keluar adalah Hashilawati, kira-kira jam 8.40 malam tadi sebelum operasi menyelamat ditamatkan jam 9 malam.

Beliau berkata, ketika mula ditemukan pasukan menyelamat kira-kira jam 2.40 petang semalam, kesemua mangsa dilihat berada di luar bangkai helikopter namun kecederaan dialami merencatkan pergerakan mereka.

“Anggota penyelamat tidak mengalami kesukaran untuk mengesan kedudukan mangsa dan helikopter kerana kejadian berlaku di kawasan hutan kecil,” katanya.

Sementara itu, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin dalam kenyataan berkata, insiden itu membabitkan sebuah helikopter yang dinaiki oleh Pasukan Doktor Udara, Pejabat Kesihatn Daerah (PKD) Kinta.

Menurutnya, semua mereka dalam perjalanan pulang ke Ipoh setelah selesai membuat lawatan berkala ke perkampungan Orang Asli di Gua Musang, Kelantan.

Difahamkan, Khairy dijadualkan akan melawat enam mangsa itu di HRPB, jam 11 pagi hari ini. – Malaysiapost

Komen