Hadi dedah keputusan PAS tak teruskan Muafakat Nasional

Hadi dedah keputusan PAS tak teruskan Muafakat Nasional

KEPUTUSAN PAS tidak meneruskan Muafakat Nasional (MN) bersama Umno pada PIlihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) berikutan parti itu didakwa masih keruh dan mempunyai masalah dalaman.

Perkara itu didedahkan Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang, yang menolak Umno dan memilih Bersatu melalui Perikatan Nasional (PN) sebagai sekutu pada pilihan raya kali ini.

Beliau berkata, PAS sudah berusaha mengajak semua pihak termasuk Umno ke arah perpaduan ummah membabitkan umat Islam dan bukan Islam demi perpaduan di negara ini.

Jelasnya, usaha itu awalnya berjaya apabila mengumpulkan Ahli Parlimen yang cukup bagi mengambil alih negara secara demokrasi dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin dilantik Perdana Menteri.

“Tiba-tiba perangai lama Umno jadi lagi, berkelahi sesama sendiri nak jadi Perdana Menteri, nak kementerian, nak jawatan. Setelah kalah (PRU14) mereka tak insaf, bukan semua tak insaf, ada (Ahli Parlimen) yang insaf dan nak buat perubahan.

“Kita ajak mereka (Umno) kepada perpaduan ummah bersama Bersatu, Gerakan dan parti lain. Tiba-tiba mereka minta hanya Umno dan PAS sahaja (dalam MN).

“Kalau Umno dan PAS sahaja itu bukan perpaduan, tapi itu tujuan politik. Akhirnya mereka buat tindakan nak jatuhkan kerajaan, jumpa dengan (Ahli Parlimen) PH, tapi tak semua Ahli Parlimen Umno setuju,” katanya dipetik Berita Harian.

Mengulas lanjut, Abdul Hadi berkata, tindakan Umno itu dilihat sebenarnya bukan mahu membantu rakyat, tetapi mahu menyelesaikan masalah dihadapi pemimpin tertentu yang mempunyai kes mahkamah.

“Yang terakhir selepas Parlimen dibubarkan, mereka ajak jumpa. Maka saya dan Timbalan Presiden (Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man) pergi berjumpa, mereka letak syarat PAS boleh bersama Umno sekiranya kita putuskan hubungan bersama parti lain terutama Bersatu.

“Minta PAS buat keputusan segera, mereka perintah (arah) kita. Kemudian cakap pula beberapa kerusi PAS di Kelantan, Terengganu dan Pahang minta diberi kepada Umno. Mereka cuba jadi tukang atur kita.

“Disebabkan itu kita pilih PN bukan MN kerana dalam Umno masih ada yang keruh, yang rasuah, yang masih dibicara. Kita tahu ada yang bersih dalam Umno, tapi mereka dicantas tak jadi calon, yang penyangak jadi calon,” katanya. – Malaysiapost
.
Foto: Facebook Abdul Hadi Awang

Komen