APAD lakukan ujian tren LRT malam tadi – Ka Siong

APAD lakukan ujian tren LRT malam tadi – Ka Siong

MENTERI Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong memaklumkan pasukan Teknikal Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) telah menjalankan pengujian tren Transit Aliran Ringan (LRT) laluan Kelana Jaya, malam tadi.

“APAD sedang berada di tapak untuk menjalankan pengujian tren LRT Laluan Kelana Jaya dan dijangkakan tamat pada jam 5 pagi (tadi),” katanya menerusi Facebook.

Ka Siong berkata, Prasarana dan kumpulan pakar dari Thales Group, Kanada sedang bertungkus-lumus mengenalpasti masalah teknikal yang berlaku.

“Mereka akan mencari penyelesaian dan seterusnya melakukan pengujian tren untuk memastikan aspek keselamatan dipatuhi sepenuhnya.

“Pasukan berkenaan sedang menjalankan kerja pengujian sistem penuh (Gombak – Putra Height – Gombak) menggunakan 24 set tren, yang bermula jam 11.15 malam (tadi),” katanya.

Terdahulu, media melaporkan, pasukan pakar dan jurutera luar negara, Thales Group Kanada akan menyertai kumpulan jurutera Rapid Rail bagi mempercepatkan proses baik pulih perkhidmatan LRT.

Penyertaan pasukan pakar luar negara itu dibuat bagi mempercepatkan proses baik pulih gangguan sistem kawalan tren automatik (ATC) di Stesen LRT Kelana Jaya dan Stesen LRT Ampang Park yang membabitkan 16 laluan.

Kemarin, Rapid KL memaklumkan sebanyak 16 stesen LRT dari stesen Kelana Jaya hingga Stesen Ampang Park digantung operasi selama tujuh hari bermula Rabu hingga 15 November depan.

Antara stesen terlibat adalah Kelana Jaya, Taman Bahagia, Taman Paramount, Asia Jaya, Taman Jaya, Universiti, Kerinchi dan Bangsar.

Stesen lain yang terjejas adalah Abdullah Hukum, KL Sentral, Pasar Seni, Masjid Jamek, Dang Wangi, Kampung Baru, KLCC dan Ampang Park. – Malaysiapost

Komen