AGC tidak rayu keputusan serah semula barangan mewah kepada Najib, Rosmah

AGC tidak rayu keputusan serah semula barangan mewah kepada Najib, Rosmah

JABATAN Peguam Negara (AGC) tidak merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi supaya memulangkan barangan mewah dan berjenama bernilai RM80 juta yang disita dari sebuah premis milik Obyu Holdings Sdn Bhd.

Barang kemas, jam tangan mewah dan beg tangan berjenama itu didakwa milik bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor,lapor Bernama.

Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun, berkata AGC tidak mengemukakan rayuan terhadap keputusan Hakim, Datuk Muhammad Jamil Hussin, pada 14 November 2022.

“Ya, AGC tidak merayu terhadap keputusan hakim kerana kami bersetuju dengan keputusan Yang Arif,” katanya.

Pada 14 November lalu, Hakim Muhammad Jamil memutuskan pihak pendakwaan gagal membuktikan kesemua barangan yang disita oleh polis di Pavilion Residence pada 17 Mei 2018 adalah hasil daripada penyelewengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Hakim itu turut menolak permohonan pihak pendakwaan untuk menggantung pelaksanaan keputusan tersebut sementara menunggu rayuan difailkan dan diputuskan oleh Mahkamah Rayuan.

Najib dan Rosmah adalah pihak ketiga dalam permohonan itu.

Mana-mana pihak ketiga yang mendakwa mempunyai kepentingan ke atas barangan yang dirampas boleh hadir di mahkamah untuk mengemukakan alasan mengapa barangan itu tidak boleh dilucut hak kepada kerajaan.

Pada 2019, pendakwaan memfailkan permohonan pelucuthakan terhadap Obyu Holdings untuk melucut hak barangan tersebut dan wang tunai berjumlah RM114,164,393.44 yang didakwa milik Umno dan Najib.

Bagaimanapun kerajaan gagal melucut hak wang itu.

Barangan tersebut didakwa hasil aktiviti haram yang dikaitkan dengan skandal dana 1MDB, disita di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

Barangan kemas dan beg tangan didakwa milik Rosmah manakala jam tangan milik Najib. – Malaysiapost

Komen