Azalina mahu pisahkan kuasa Peguam Negara, pendakwa raya

Azalina mahu pisahkan kuasa Peguam Negara, pendakwa raya

MENTERI Undang-Undang dan Reformasi Institusi, Datuk Seri Azalina Othman Said berikrar untuk menangani isu undang-undang lapuk dan melaksanakan pindaan diperlukan supaya relevan dengan keadaan semasa.

Beliau berkata, antaranya pindaan itu termasuk pemisahan kuasa peguam negara dengan pendakwa raya untuk memelihara kebebasan budi bicara pendakwa raya.

“Saya juga akan memastikan isu-isu yang perlu diberi perhatian, termasuk status kewarganegaraan kanak-kanak dilahirkan di luar negara oleh ibu rakyat Malaysia akan terus menyaksikan kemajuan berterusan dan mana diperlukan, undang-undang akan diperbaharui untuk mengembalikan semula hak kepada golongan rentan, terpinggir dan mereka yang tidak menerima layanan sama rata dalam negara kita,” katanya dalam kenyataan, hari ini. 

Azalina turut mengakui, terdapat banyak cabaran di hadapan menanti perjalanan kerajaan perpaduan ini, mengambil kira kesan pandemik Covid-19 dan jangkaan kemelesetan ekonomi tahun depan.

“Portfolio saya terajui melibatkan aktiviti yang merentas kerajaan, saya sedia untuk bekerjasama dengan wakil rakyat yang dipilih daripada pelbagai parti untuk menangani cabaran ini,” katanya.

Ahli Parlimen Pengerang itu berpengalaman luas sebagai Jemaah Menteri apabila telah menerajui Kementerian Belia dan Sukan sejak 2004. 

Beliau turut mencipta sejarah apabila menjadi wanita pertama dilantik menjadi Menteri Belia dan Sukan pada 2004 dan wanita pertama dilantik sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat pada 2020.

Beliau juga pernah menerajui Kementerian Pelancongan dari 2008 sehingga 2009 dan menteri di Jabatan Perdana Menteri dalam Hal Ehwal Undang-Undang dari 2015 hingga 2018. -Malaysiapost

Komen