Bung Moktar kecewa pengumuman Kabinet Anwar pinggir BN Sabah

Bung Moktar kecewa pengumuman Kabinet Anwar pinggir BN Sabah

PENGERUSI Barisan Nasional (BN) Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin menzahirkan kekecewaan terhadap pengumuman barisan Kabinet Kerajaan Perpaduan yang menyaksikan tiada seorang pun Ahli Parlimen BN Sabah yang dilantik sebagai menteri penuh mewakili negeri itu.

Beliau berkata, pengumuman Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam seolah-olah meminggirkan BN Sabah yang mempunyai tujuh Ahli Parlimen selain menjadi penyokong terawal kepada pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri Ke-10.

Menurutnya, pelantikan Datuk Ewon Benedick sebagai Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, dan Datuk Armizan Mohd Ali (Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah Sarawak) bagi mewakili negeri itu sebagai tidak seimbang jika dibandingkan dengan Sarawak yang diberikan lima portfolio kementerian termasuk Timbalan Perdana Menteri (TPM).

“Pembentukan Kabinet baharu Kerajaan Perpaduan ini nampaknya menyaksikan Sabah dipinggirkan dalam perlantikan portfolio khususnya wakil daripada BN Sabah yang memberikan komiten awal bersama BN Pusat untuk menyokong Pakatan Harapan menjadi kerajaan dan Anwar sebagai calon Perdana Menteri.

“Tiada seorang pun daripada tujuh Ahli Parlimen BN dilantik sebagai menteri penuh.

“Jumlah itu juga dilihat tidak seimbang berbanding negeri jiran, Sarawak yang mendapat lima portfolio termasuk jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM) kedua,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Bung Moktar berkata, beliau berharap keputusan Perdana Menteri itu tidak bermaksud meminggirkan Sabah dalam aspek pembangunan terutamanya melibatkan hal berkaitan perlaksanaan projek infrastruktur di negeri tersebut.

Beliau turut mengingatkan kerajaan baharu itu agar mempercepatkan Projek Lebuhraya Pan Borneo Sabah yang tergendala sewaktu pemerintahan Pakatan Harapan (PH) pada tahun 2018.

“Kita tidak mahu Sabah sekali lagi dipinggirkan dalam aspek pembangunan terutama pelaksanaan projek infrastruktur yang penting untuk kemudahan rakyat negeri ini.

“Projek Lebuhraya Pan Borneo Sabah umpamanya mesti diteruskan dan dipercepatkan. Kita tidak mahu melihat projek ini sekali lagi tergendala seperti yang berlaku ketika PH menjadi kerajaan pada 2018,” katanya.

Dalam pengumuman barisan Kabinet Kerajaan Perpaduan malam tadi menyaksikan Sabah diberikan dua portfolio kementerian apabila Datuk Ewon Benedick dilantik sebagai Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, serta Datuk Armizan Mohd Ali sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah Sarawak).

Pada masa sama, Sarawak masing-masing diberikan lima portfolio kementerian melalui perlantikan Datuk Seri Fadillah Yusof sebagai Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Perladangan Dan Komoditi, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi (Menteri Kerja Raya).

Turut dilantik Datuk Seri Nancy Shukri (Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat), Datuk Seri Tiong King Sing (Menteri Pelancongan), dan Datuk Ago Anak Dagang (Menteri Perpaduan Negara) juga dari Sarawak.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), BN Sabah memenangi tujuh kerusi Parlimen di negeri itu diikuti Gabungan Rakyat Sabah (GRS) (6), Pakatan Harapan (PH) (5), Parti Warisan (Warisan) (3), Bebas (2), Perikatan Nasional (PN) (1), dan Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM) (1). – Malaysiapost

Komen