DAP Pulau Pinang kecewa Kabinet Anwar tidak seimbang

DAP Pulau Pinang kecewa Kabinet Anwar tidak seimbang

DAP Pulau Pinang menyifatkan komposisi politik kabinet yang baru diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ‘tidak seimbang’, walaupun bersetuju dengan pembentukan kabinet yang lebih kecil.

Pengerusi DAP Pulau Pinang, Chow Kon Yeow, berkata terdapat parti politik yang kerusinya kurang berbanding DAP tetapi sebaliknya mendapat lebih banyak jawatan menteri.

“Sebuah parti politik meraih kerusi kurang berbanding DAP pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tetapi mendapat dua kali ganda bilangan menteri berbanding DAP.

“Kami kecewa kerana tiada seorang pun daripada tujuh Ahli Parlimen DAP Pulau Pinang dilantik sebagai menteri, walaupun kami faham akhirnya, keputusan Perdana Menteri untuk memilih siapa yang patut berada dalam kabinetnya,” katanya seperti dilapor MalaysiaKini.

Kon Yeow berkata demikian kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai barisan kabinet kerajaan persekutuan.

Pada PRU15, DAP menang 40 kerusi Parlimen, turun sedikit daripada 42 kerusi sebelum ini yang dimenanginya pada pilihan raya umum 2018.

Ketika ditanya lebih lanjut mengenai kemungkinan komposisi politik timbalan menteri, Kon Yeow mengelak mengulas soalan itu.

“Saya masih perlu menunggu pengumuman itu,” katanya.

Kabinet PH selepas kemenangannya pada Pilihan Raya Umum ke-14 sebelum ini membariskan enam ahli parlimen DAP sebagai menteri.

Sementara itu, empat ahli Parlimen DAP menjadi menteri dalam barisan kabinet terbaru yang diumumkan semalam.

Semalam, Anwar mengumumkan kabinetnya, termasuk Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri I dan Gabungan Parti Sarawak (GPS) Datuk Seri Fadhillah Yusof sebagai Timbalan Perdana Menteri II.

Pengerusi PH itu berkata , kabinet akan terdiri daripada 28 menteri, di 22 kementerian, dan empat portfolio di Jabatan Perdana Menteri. – Malaysiapost

Komen